Criza refugiaților. Reporter în barca disperaților

Data publicării:
reporter migranti pe barca foto franck genauzeau twitter

Ne-am îmbarcat acum 10 minute şi vom pleca de pe coastele turce spre o destinaţie necunoscută. Cel mai probabil vor fi zeci de imigranţi la bord.

Pentru moment, călăuzele ne-au cerut să stăm ascunşi în interiorul ambarcaţiunii, ca să nu fim văzuţi.

În şir indian, zeci de refugiaţi sirieni şi irakieni coboară către mare. Aşteptau ascunşi de 24 de ore pe malul turcesc. Cei care au copii trec primii. Privesc îngrijoraţi şalupa care îi va duce în Europa. Cei mai mulţi nu ştiu să înoate. Cei mai mici sunt urcaţi la bord. Sunt îngroziţi. Sunt 20 de copii, pierduţi în vestele de salvare prea mari pentru ei.

În 45 de minute vom ajunge.

I-am spus căpitanului să nu meargă prea repede. E mai bine să mergem încetişor şi să ajungem teferi.

Marea e frumoasă, dar motorul nu merge prea bine.

Pe această şalupă veche s-au înghesuit 60 de oameni. 2.000 de euro de adult şi 1.000 de euro de copil. Traversarea este greoaie. Zgomotul motorului sparge timpanele. Fumul şi mirosul de gaze arse sunt înecăcioase. Începe să se însereze. Fără lumină, şalupa va naviga printre vase cargo. Chiar în acest moment, motorul şi-a dat ultima suflare.

Motorul s-a oprit. Suntem la doi kilometri şi jumătate de malul turcesc, pe întuneric, avem doar lumina de la camera de filmat. Nu vedem vreun vapor la orizont. Acum suntem blocaţi.

Cufundaţi în întuneric. Se aude doar sunetul strident al fluierelor de la vestele de salvare. Cu lumina telefoanelor mobile încercau să atragă atenţia altor vapoare. Călăuzele nu le-au lăsat niciun număr de urgenţă. Nu vă mai mişcaţi! Ne putem scufunda!

Am reuşit să sun echipele de salvare. Le-am dat locaţia exactă. I-am sunat. Trebuie să aşteptăm puţin ca să ajungă.

Apare o barcă grecească de pescuit, trimisă de paza de coastă. Marea devine din ce în ce mai agitată. Remorcarea este dificilă. Prietene, pe aici! Pe aici! Lăsaţi-l! Este salvatorul nostru.

Traşi doar cu o sfoară, suntem duşi cu barca spre ţărmul grecesc”, povestește Franck Genauzeau, trimis special France 2.

„Ştiţi de ce vrem în Europa? Pentru că pe noi ne omoară cei din guvern. Pe voi vă ajută când aveţi nevoie”, spune un imigrant.

„După patru ore de navigat, aplauzele marchează că pericolul s-a încheiat. Unul câte unul, pasagerii ajung pe chei. Unii sunt îngheţaţi. Dar sunt teferi”, încheie trimisul special France 2.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri