Criza refugiaţilor. Turcia și Germania vor să ceară ajutorul NATO

Data publicării:
Ahmet Davutoglu Angela Merkel GettyImages-506229100

Totul în condiţiile în care, în ultimele luni, sute de mii de oameni au încercat să treacă din Turcia în Grecia pe mare. Ar putea fi şi mai mulţi. Sunt mii de oameni care fug chiar acum din Alep şi din împrejurimi alungaţi de ferocitatea bombardamentelor ruso-siriene. Peste 70.000 de oameni au fugit numai în ultimele zile. Ofensiva rusă a îngrozit marile cancelarii europene.

Sute de voluntari turci lucrează zi şi noapte pentru a se asigura că refugiaţii vor trece cu bine încă o zi.

„Nevoia cea mai presantă este adăpostul, pentru că vremea este friguroasă, a plouat, ar putea chiar să ningă. Este nivelul de îngheţ. Pentru a preveni degerăturile, adăpostul este o nevoie vitală în acest moment”, a spus Burak Karacaoglu, voluntar turc.

Impresionat de suferinţele imigranţilor, cancelarul Angela Merkel a acuzat în parte Rusia pentru această situaţie.

„În ultimele zile am fost nu numai îngroziţi, ci şi şocaţi de suferinţele zecilor de mii de oameni supuşi bombardamentelor, dintre care unele au fost realizate de partea rusă. În aceste circumstanţe, negocierile pentru pace cu greu pot să aibă loc. Acesta este motivul pentru care această situaţie trebuie să înceteze”, a spus Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Această situaţie reprezintă o mare îngrijorare pentru noi. Se fac eforturi pentru asedierea Alep.

Ne îndreptăm spre o nouă criză umanitară care se referă la milioane de oameni care trăiesc în Alep şi în împrejurimi. Aceste noi evoluţii arată cum Rusia, regimul sirian şi statele care sprijină acest regim sunt lipsite de sinceritate în politicile lor. Este evident că evoluţiile acestea sunt o încercare clară de a pune presiune pe Turcia şi Uniunea Europeană, în special Germania, în chestiunea refugiaţilor”, a spus Ahmet Davutoglu, premierul Truciei.

Cu peste două milioane de imigranţi, Turcia se declară la limita rezistenţei. Uniunea Europeană a promis un ajutor de 3 miliarde de euro pentru a veni în ajutorul guvernului de la Ankara, dar a cerut în acelaşi timp să oprească valul migrator să înainteze spre ţările Uniunii Europene. Lucru care pare imposibil, având în vedere că mii de imigranţi continuă să bată la porţile blocului comunitar.

„Prefer să mor la graniţe, dar nu în bombardamente sau în luptele oameilor unii împotriva celorlalţi. Oamenii vor continua să vină, procesul nu se va opri”, spune un refugiat.

Cel puţin 4 milioane şi jumătate de sirieni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului civil în 2011.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri