CRONOLOGIE. Accidente aviatice în care au murit sportivi

Data publicării:
echipa de fotbal Chapecoense real
Foto: Twitter

Accidentul aviatic în care a fost implicată echipa de fotbal braziliană Chapencoense, care zbura în Columbia pentru disputarea finalei Cupei Sudamericane, este cel mai recent dintr-o serie care a afectat lumea sportului, relatează News.ro. Iată o listă cu cele mai grave accidente aviatice în urma cărora și-au pierdut viața sportivi. 

echipa de fotbal Chapecoense real
Foto: Twitter/ Membrii echipei de fotbal Chapecoense Real

4 mai 1949: avionul care transporta echipa AC Torino după ce a jucat un meci cu Benfica Lisabona s-a lovit, din cauza vremii nefavorabile, de un zid al bazilicii de pe dealul Superga. Au murit 31 de persoane, majoritatea fotbalişti. Figuri importante ale naţionalei Italiei din acea vreme au dispărut, precum portarul Valerio Bacigalupo, fraţii Aldo şi Dino Ballarin, Valentino Mazzola, antrenorul echipei, Egri Erbstein, dar şi membri ai conducerii şi jurnalişti. Nu au existat supravieţuitori.

6 februarie 1958: avionul în care se afla echipa Manchester United, care jucase sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni cu Steaua Roşie Belgrad, a făcut o escală la Munchen pentru realimentare. Însă, după ce a încercat de două ori fără succes să decoleze, avionul s-a prăbuşit a treia oară, din cauza gheţii. 23 de persoane şi-au pierdut viaţa, jurnalişti, conducători şi fotbalişti precum Roger Byrne, Mark Jones şi Duncan Edwards, care a murit după câteva zile, din cauza rănilor. 21 de persoane au supravieţuit, între acestea aflându-se şi antrenorul Matt Busby şi jucătorul Bobby Charlton. La 10 ani de la accident, cei doi au câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Manchester United.

16 iulie 1960: opt membri ai echipei de fotbal naționale din Danemarca au murit într-un accident la decolarea avionului în care se aflau, la Kastrup.

15 februarie 1961: 72 de persoane au murit în apropiere de aeroportul Zaventem din Bruxelles. Între victime s-au aflat 18 patinatori din echipa SUA, care urmau să evolueze la Campionatele Mondiale de la Praga, eveniment care a fost în cele din urmă anulat.

28 ianuarie 1966: şapte înotători din echipa olimpică a Italiei şi-au pierdut viaţa după ce avionul Lufthansa care mergea la Bremen a luat foc la aterizare.

15 februarie 1970: o problemă la motor a dus la prăbuşirea avionului DC-9 al aviaţiei dominicane. Au murit 102 persoane, între care se aflau fetele din echipa naţională de volei a statului Porto Rico şi pugilistul dominican Carlos Teo Cruz.

 13 octombrie 1972: zborul 571 al Forţelor Aeriene Uruguayene s-a prăbuşit în Anzii Cordilieri. 45 de persoane se aflau la bord, între care şi jucătorii echipei de rugby Old Christians. 16 persoane au supravieţuit timp de două luni şi au făcut faţă frigului şi condiţiilor inumane mâncând carnea celor decedaţi.

11 august 1979: aparatul Tupolev care transporta echipa de fotbal Pahtakor Taşkent s-a prăbuşit între Minsk şi Taşkent. Nicio persoană nu a supravieţuit acestei catastrofe.

14 martie 1980: 22 de membri ai echipei de box a SUA au murit după un accident la aterizarea pe aeroportul Okecie din Varşovia. În total, 86 de persoane au decedat.

8 decembrie 1987: 43 de fotbalişti ai echipei Alianza Lima, cea mai prestigioasă echipă din Peru, au murit după ce aparatul Fokker F-27 al marinei peruane s-a prăbuşit în mare.

27 aprilie 1993: Preliminariile Cupei Mondiale din 1994 duc echipa naţională a Zambiei în Senegal. Jucătorii şi staf-ul tehnic s-au aflat într-un avion militar, dar, după o escală la Libreville, aparatul a luat foc şi s-a prăbuşit. Întreaga selecţionată a Zambiei a dispărut în accident.

7 septembrie 2011: Lokomotiv Iaroslavl era una dintre cele mai bune formaţii de hochei pe gheaţă din Europa. Jucătorii se aflau în aeronava Yak-42, la 7 septembrie 2011, pregătindu-se de deplasarea spre Minsk. Însă avionul s-a prăbuşit imediat după decolare, după ce a lovit o clădire. 44 de persoane au murit, între care campionul olimpic suedez Stefan Liv, campionii mondiali cehi Josef Vasicek, Jan Marek şi Karel Rachunek şi  cel mai bun marcator de la JO de la Vancouver, slovacul Pavel Demitra.

Alţi sportivi şi personalităţi din lumea sportului care au murit în accidente aviatice sunt gimnastul spaniol Joaquín Blume, dublul campion de Formula 1 Graham Hill, pilotul şi creatorul Raliului Dakar, Thierry Sabine, campioana olimpică la nataţie Camille Mufat, pilotul de raliuri Collin McRae pugilistul Alexis Vastine şi navigatoarea Florence Arthaud.

Autorităţile columbiene au anunţat marţi dimineaţă prăbuşirea unui avion la bordul căruia se afla întreaga echipă de fotbal braziliană Chapecoense. 72 de pasageri şi nouă membri ai echipajului erau la bordul avionului prăbuşit în apropiere de localitatea Cerro Gordo din municipalitatea La Union.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri