CRONOLOGIE Grecia depinde din 2010 de finanţarea externă

Data publicării:
GRECIA FINANTE -AFP Mediafax Foto-ARIS MESSINIS

Cele mai importante momente din criza greacă din 2009 până în prezent:

Decembrie, 2009 - Ratingul Greciei este retrogradat de una dintre cele trei mari agenţii financiare ale lumii pe fondul temerilor că guvernul ar putea intra în incapacitate de plată. Premierul Georgios Papandreou anunţă un program dur de reducere a cheltuielilor publice.

Aprilie-mai, 2010 - Aceleaşi temeri determină statele din zona euro să aprobe un ajutor financiar de 110 miliarde de euro pentru ţară, în schimbul unor măsuri şi mai dure de austeritate.

Iulie, 2011 - Liderii Uniunii Europene cad de acord în privinţa unui pachet pentru salvarea financiară a Greciei. Ţării îi sunt acordate 109 miliarde de euro printr-un program european. Toate cele trei mari agenţii de rating financiar scad nota de ţară a Greciei până la un nivel asociat cu riscul intrării în incapacitate de plată.

Octombrie, 2011 - Liderii zonei euro cad de acord să şteargă 50% din datoria Greciei în schimbul adoptării unor măsuri de austeritate. Premierul Papandreou pune la îndoială acordul prin anunţarea unui referendum în privinţa pachetului de salvare financiară.

Februarie, 2012 - Pe fondul unor proteste violente, parlamentul Greciei adoptă un nou pachet de măsuri dure de austeritate, pachet agreat cu UE în schimbul unor noi ajutoare de 130 de miliarde de euro.

Martie, 2012 - Grecia ajunge şi la un acord cu creditorii privaţi prin care datoria către aceştia a fost redusă, de asemenea, la jumătate.

Octombrie, 2012 - Parlamentul aprobă un plan de austeritate de 13 miliarde şi jumătate de euro pentru a primi primele tranşe din ajutorul financiar agreat cu Uniunea Europeană şi FMI. Pachetul, al patrulea în trei ani, include majorări de taxe şi reducerea pensiilor.

Ianuarie, 2013 - Rata şomajului ajunge la 26,8% - cea mai mare din Europa.

Decembrie, 2013 - Parlamentul votează bugetul pe 2014 care prevede întoarcerea la creşterea economică după şase ani de recesiune. Premierul Antonis Samaras spune că este un pas decisiv pentru ieşirea din programul de asistenţă financiară.

Februarie, 2014 - Şomajul atinge în Grecia un nou nivel record : 28%.

Aprilie, 2014 - Zona euro anunţă că va acorda Greciei încă opt miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară. Grecia obţine, de asemenea, aproape patru miliarde de dolari prin vânzarea primei emisiuni de obligaţiuni guvernamentale în decursul a patru ani.

Ianuarie, 2015 - Alexis Tsipras devine premier după câştigarea alegerilor parlamentare şi formează o coaliţie cu partidul Grecilor Independenţi.

Februarie, 2015 - Guvernul negociază prelungirea cu patru luni a pachetului de ajutor financiar în schimbul renunţării la măsurile antiausteritate şi adoptarea unui program de reformă aprobat de zona euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri