Cultul musulman din Ungaria: Nu e o soluție să împărțim oamenii pe cote, soluția ar trebui căutată în Orientul Mijlociu

Data publicării:
CUM AU VOTAT PARLAMENTARII GETTY 1

Problema nu este că aceşti oameni sunt musulmani și vin din țări musulmane, ci că este vorba de oameni disperați, a căror viață a fost distrusă din cauze care nu au ținut de ei şi au fost nevoiți să plece din patria lor”, spune Zoltan Sulok, preşedintele cultului musulman din Ungaria.

Liderul musulman face apel la credincioşi să-i ajute pe cei care au trecut prin atâtea ca să ajungă în Occident şi care acum sunt la capătul puterilor.

Chestiunea nu ar trebui discutată prin prisma unui conflict între religii, între civilizații. Ar trebui privită dintr-o perspectivă umanistă: de ce au venit acești oameni. În plus, ar trebui văzut câți dintre ei vor să se întoarcă. Pentru că mulți dintre ei s-ar reîntoarce dacă situația s-ar normaliza”, mai spune imamul.

Oamenii s-ar întoarce, dar totul depinde de cât de repede se va normaliza situația. Dacă se va reuși repede, iar refugiații nu vor petrece mult timp în Europa, atunci se vor întoarce repede. Dacă vor fi nevoiți să trăiască 5, 10, 15 ani în Europa, atunci nu se vor întoarce, pentru că, dacă cineva se stabilește într-un loc și petrece 10-15 acolo, atunci se va întoarce mult mai greu”, adaugă Zoltan Sulok, preşedintele cultului musulman.

Soluţia, crede el, nu poate veni decât printr-o colaborare la nivel internaţional: „Problema e că intervenții militare au fost, și nu puține. Bani s-au cheltuit, foarte mulți, dar cumva toate acestea nu au dat rezultate. Ar trebui căutată o soluție în care intervenția militară și banii să slujească scopul și să aducă pacea în această zonă, o pace pentru oameni, pentru populație. Să trăiască nu sub dictatură, nu sub un regim insuportabil, deci o altă soluție. Dar aceasta este de neconceput fără o participare internațională.”

„Aceste țări, vorbesc de Ungaria și țările vecine, nu vor putea rezolva această problemă. Nu este o soluție nici să împărțim acești oameni pe baza unor cote. Soluția ar trebui căutată în Orientul Mijlociu, în țările de unde vin acești oameni”, conchide preşedintele cultului musulman din Ungaria.

Potrivit comunităţii musulmane din Ungaria, în ţara vecină sunt aproximativ 50.000 de musulmani, stabiliţi în ultimii 20-30 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri