Cultura, soluție anti-violență în orașul lui Escobar

Data publicării:
medellin

Unul dintre cele mai violente oraşe columbiene luptă împotriva criminalităţii cu ajutorul culturii. Fost centru de comandă al traficantului de droguri Pablo Escobar, Medellin s-a schimbat radical datorită unor investiţii în urma cărora tinerii au un acces mai uşor la educaţie.

În anii '90 şi 2000, Medellin ocupa un loc fruntaş în topul celor mai violente oraşe columbiene. Mii de oameni erau ucişi aici anual în războiul drogurilor, iar autorităţile şi-au dat seama că ceva trebuie să se schimbe. Una dintre soluţii - construirea unei biblioteci.

Daniel Zapata, oficial columbian: Biblioteca poate fi folosită drept mediu protector pentru oameni, în special pentru dezvoltarea tinerilor. Ei pot cunoaşte aici libertatea, pot învăţa diverse lucruri, este un loc sigur unde pot lua o pauză de la viaţa zilnică.

În total, zece biblioteci similare au fost construite în oraşele columbiene cu probleme, iar soluţia pare să dea rezultate. Prin comparaţie cu anii `90, rata crimelor a scăzut cu 80% în Medellin. Iar de la o medie de 110 crime la 100.000 de locuitori, s-a ajuns acum la doar 20.

Diego Aristizabal, director Festival de Carte din Medellin: Devenim mai toleranţi, suntem mai critici şi cred că totul se datorează cititului.

Daniel Zapata, oficial columbian: Medellin este un teritoriu complex, sunt comunităţi cu probleme economice şi legate de violenţă, iar noi folosim astfel de proiecte ca să rezolvăm astfel de probleme.

Viaţa celor peste două milioane de oameni din Medellin s-a schimbat radical şi datorită unor programe de sprijnire a comunităţilor defavorizate. Un sistem de transport prin telegondole a transformat şi el imaginea oraşului.

Grupările criminale nu au dispărut, dar problemele sunt mult mai puţine decât în perioada în care oraşul lui Pablo Escobar era capitala luptelor de stradă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri