Cum a devenit Vladimir Putin idolul chinezilor

Data publicării:
putin si chinezu

Biografiile lui Vladimir Putin au ajuns unele dintre cele mai vândute cărți din China, scrie Wall Street Journal. Iar majoritatea volumelor îi aduc elogii președintelui rus. Prin sfidarea Occidentului, Vladimir Putin a devenit un idol al chinezilor, care văd și la Beijing un lider asemănător. La fel ca Vladimir Putin în primul său mandat la Kremlin, președintele Chinei, Xi Jinping, luptă împotriva corupției și pentru dezvoltara economică a Chinei.

În Rusia, însă, corupția din era Boris Elțin nu a fost învinsă niciodată, ci doar transformată. Dezvoltarea economică s-a bazat excesiv de mult pe resursele naturale, la fel cum și economia chineză încă mai este dependentă de exportul masiv de mărfuri ieftine.

În timpul Războiului Rece, relațiile dintre Rusia și China erau tensionate. Acum, însă, cele două țări sunt mai apropiate ca oricând, ca urmare a viziunii comune a celor doi lideri.

Beijingul a empatizat cu problemele economice ale Rusiei după anexarea peninsulei Crimeea și izbucnirea conflictului din Estul Ucrainei.

Rusia îi va vinde Chinei gaz natural de 400 de miliarde de dolari în următorii 30 de ani. Cele două țări vor construi o cale ferată peste granița comună și își vor dezvolta împreună sistemele de navigație prin satelit care rivalizează cu GPS-ul administrat de Statele Unite.

În schimbul acestor proiecte comune care dau o mână de ajutor economiei rusești, Kremlinul susține China pe scena geopolitică. Televiziunile rusești de stat deja au început să spună că protestele pentru democrație din Hong Kong sunt orchestrate de americani.

Însă e greu de spus cât de mult poate ține această prietenie ruso-chineză. Pentru că, în ciuda tuturor trăsăturilor pe care le au în comun, Xi Jinping și Vladimir Putin sunt despărțiți de o mare diferență.

Vladimir Putin este un lider autoritar, aflat deja de 15 ani la putere. Președintele chinez are însă mandatele limitate. Nu poate sta la putere mai mult de zece ani, dintre care deja au trecut doi. Deși China are un regim cu partid unic, deseori asociat cu autoritarismul, în clasa politică de la Beijing s-a introdus rotirea cadrelor la nivel înalt pentru a preîntâmpina acumularea de putere și eșuarea în dictatură.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri