Cum a intrat lumea în noul an

Data publicării:
lume pe champs elysee 2015 - 7206109-AFP Mediafax Foto-MATTHIEU ALEXANDRE-1

FOTO: AFP/MEDIAFAX

Busculada de la Shanghai s-a produs pe celebra promenadă Bund, de-a lungul râului Huangpu. Fotografiile care circulă pe rețelele sociale arată oameni care stau în jurul unor persoane zăcând în mijlocul drumului. Tocmai de teama unor astfel de incidente, autoritățile anulaseră festivitățile tradiționale, în special numărătoarea inversă de la miezul nopții cu ajutorul unor raze laser în 3D proiectate pe Bund. Se pare însă că măsurile de precauție nu au fost suficiente.

Noul an și-a continuat însă cursul pe mapamond. Și a sosit la Dubai, unde explozia spectaculoasă de lumini și culori a fascinat, rivalizând cu cea de la Sydney.

În Europa, Moscova a fost cea care a deschis balul. În Piața Roșie, Catedrala Sfântul Vasile a fost încununată de focuri de artificii în cele mai vii culori. Președintele rus Vladimir Putin a subliniat în mesajul său de Anul Nou că Rusia și Statele Unite au o responsabilitate comună – aceea de a asigura pacea în lume. În același timp, liderul de la Kremlin le-a mulțumit rușilor pentru patriotismul de care dau dovadă.

Pentru Lituania, trecerea în 2015 înseamnă intrarea în zona euro. Este al 19-lea stat membru UE în care va circula moneda unică.

Letonia vecină preia, în același timp, președinția UE. Micul stat baltic intră astfel în prima linie a negocierilor cu Rusia pe tema crizei din Ucraina.

La Paris, bulevardul Champs-Elysees a fost efectiv invadat de o mare de oameni înarmați cu telefoane mobile, aparate foto și tablete – numeroși turiști, francezi și străini – care s-au îndreptat către Arcul de Triumf pe fațada căruia a fost proiectată o animație video.

La Berlin, starul american David Hasselhoff a luat parte la un mega-concert în aer liber programat în același loc unde în decembrie 1989 participa la spectacolul de lângă Zidul Berlinului care tocmai căzuse.

În Spania, la Puerta del Sol din Madrid, milioane de persoane au mâncat cele 12 boabe de struguri, cum o cere tradiția, în momentul în care bate miezul nopții, în timp ce la Barcelona a avut loc un gigantic foc de artificii.

În Regatul Unit, pe malurile Tamisei, spectacolul pirotehnic grandios cu care ne-a obișnuit Londra în ultimii ani a marcat venirea lui 2015. Nu mai puțin de 300 de oameni au muncit săptămâni bune pentru a pune totul la punct şi pentru a amplasa cele 12 mii de artificii. Cei care au vrut să vadă spectacolul au plătit un bilet de zece lire sterline. Banii strânşi au fost folosiţi pentru organizarea acestor festivităţi.  

 

Londra FOTO: AFP/MediafaxFoto

Fast și durere în Asia

Cu câteva ore mai înainte, în capitala Japoniei, circa 2.000 de persoane înălțau lângă Turnul din Tokyo baloane în care și-au pus dorințele pentru noul an. Trei milioane de vizitatori erau așteptați la sanctuarul Meiji Jingu.

La Hong Kong, sute de mii de persoane au privit la spectacolul pirotehnic de opt minute care a iluminat zgârie-norii emblematici ai fostei colonii britanice, zguduite în anul ce a trecut de manifestații pașnice pentru mai multă democrație.

La Beijing, candidatura orașului la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 a fost în centrul celebrărilor din parcul olimpic al capitalei, în prezența a numeroși sportivi și a pianistului Lang Lang.

În Malaysia, atmosfera a fost mai sobră după prăbușirea, în Indonezia, a avionului companiei malaeziene AirAsia, care avea la bord 162 de persoane. Tragedia a fost dublată de inundații soldate cu morți, așa că festivitățile pentru Anul Nou au fost anulate.

În Indonezia, la Surabaya, orașul de unde decolase avionul, a fost organizat un priveghi cu lumânări, în memoria celor dispăruți.

Însângerat a fost sfârșitul de an și în Afganistan, unde o rachetă trasă în timpul unor confruntări între forțele guvernamentale afgane și insurgenți, în sudul țării, a căzut în locul unde se desfășura o nuntă. 15 oameni au murit, 45 au fost răniți, majoritatea femei și copii.

Peste un milion de persoane au venit să asiste la festivitățile de la Sydney. Bucuria s-a amestecat cu temeri legate de atacuri „teoriste” în metropola aflată încă sub șocul luării de ostatici de acum două săptămâni.

Pe continentul african, în Liberia, lovită crunt anul acesta de epidemia de Ebola, s-au suspendat în mod excepțional restricțiile de circulație nocturne, impuse din luna august, pentru a permite slujbele religioase obișnuite de Revelion.

În Nigeria, în partea de nord-est a țării, o femeie s-a aruncat în aer, miercuri seara, în fața unei unități militare, dar nu au existat alte victime.

În Algeria, un lider salafist a cerut compatrioților să nu se alăture celebrărilor de Anul Nou, pentru că sunt sărbători ale necredincioșilor.

Revelion la Rio de Janeiro ©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

La Rio erau așteptați peste două milioane de oameni pe plaja de la Copacabana, unde va fi proiectat un mesaj video al Papei Francisc. Focurile de artificii vor marca totodată 450 de ani de la fondarea orașului. Iar președinta Dilma Roussef își începe oficial, de la 1 ianuarie, al doilea mandat.

Polițist în Times Square FOTO: AFP/MediafaxFoto

La New York, în ciuda gerului crunt, un milion de persoane sunt așteptate în Times Square pentru tradiționala coborâre a globului multicolor de cristal. Animatorul radio-tv Ryan Seacrest, vedeta pop Taylor Swift sau Idina Menzel (cea care interpretează celebra coloană sonoră a filmului Frozen) îi vor „încălzi” pe newyorkezi. Cântărind cinci tone, globul de cristal conține 32.000 de leduri. 200 de milioane de telespectatori vor urmări coborârea lui în ultimele minute ale anului 2014. Polițiștii au fost desfășurați în număr mare, pentru a veghea la respectarea interdicției de a bea alcool pe stradă, iar câinii patrulează prin mulțime pentru a depista eventuale urme de explozibil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri