Cum a aflat un expert locul unde s-a aflat Kim Jong-un la testele cu rachete

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong-un defends H-bomb test
Foto: Agerpres

David Schmerler a devenit celebru după ce a dezvăluit pe rețelele de socializare o tehnică simplă folosită pentru a afla un loc secret din Coreea de Nord, unde s-au efectuat teste cu rachete balistice. 

Kim Jong-un defends H-bomb test
Foto: Agerpres

David Schmerler lucrează pentru Institutul Middlebury de Studii Internaționale unde, alături de echipa sa, folosește informații din mediul public pentru a studia politica din Coreea de Nord.

În iulie 2016, Coreea de Nord a testat trei rachete balistice într-o locație necunoscută. La scurt timp după, guvernul a făcut publice imagini cu Kim Jong-un care supraveghea testul. Testul a fost făcut aparent în semn de protest faţa de decizia Coreei de Sud de a permite instalarea unui sistem american avansat de apărare antirachetă în ţară, scria presa atunci.

David Shmerler a încercat să identifice locul lansării rachetelor folosindu-se de fotografiile făcute publice. O astfel de reușită ar putea ajuta la stoparea unui atac în caz de război și astfel la salvarea a milioane de vieți, scrie The New York Times..

Însă, fotografiile nu ofereau prea multe indicii. Kim Jong-un a supravegheat testul dintr-un cort.

Deși nu puteau dovedi, Shmerler și colegii lui au suspectat că acel cort în care au fost făcute fotografiile era doar un paravan pentru a ascunde locul unde se afla Kim Jong-un. Însă, Schmerler a observat două detalii care aveau să-i dezvăluie mai multe decât ar fi vrut Coreea de Nord să se afle. În spatele plasei cortului, se poate vedea o bucată de metal galben care ar fi putut proveni de la parapetul unor tunelele aflate pe un drum național din Coreea de Nord.

111

Schmerler și-a confirmat teoria cu ajutorul unei alte fotografii în care liderul a apărut alături de o linie de copaci pitici care se regăsesc pe marginea drumului național din Coreea de Nord. Acest detaliu l-a ajutat pe expert să estimeze și distanța de la care liderul a asistat la lansare.

222

De asemenea, Schmerler a descoperit un videoclip pe YouTube din 2015 filmat de un turist de-a lungul drumului național care l-a ajutat să-și verifice teoria.

333

Toate aceste detalii l-au ajutat pe Schmerler să determine cu exactitate coordonatele lansării rachetei, dar și ale cortului în care s-a aflat Kim Jong-un.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri