Cum arată mall-urile de lux din Coreea de Nord, de unde privilegiații regimului își cumpără „produse interzise”

Data publicării:
mall coreea de nord
Foto: NK Pro

Pentru cei puțini privilegiați ai regimului de la Phenian, nu există niciun produs la care să nu aibă acces. Complexurile comerciale de lux aflate în capitala nord-coreeană sunt aprovizionate cu whisky premium, bijuterii, parfumuri, ceasuri scumpe și haine de la designeri celebri. Însă în toate magazinele nu este acceptată decât plata cu bani cash, iar profiturile ar putea merge spre finanțarea unui program nuclear ilegal, a descoperit o anchetă a NK Pro, un grup independent de monitorizare a Coreei de Nord, citată de CNN.

mall coreea de nord
Foto: NK Pro

Dacă majoritatea populației nord-coreene trăiește la limita subzistenței, în Phenian există grupuri care au bani de cheltuit. „Am văzut nord-coreeni care plăteau sute de dolari pentru produse care, în mod normal, costă peste 2.000 de dolari”, a declarat un diplomat din Phenian, care a vizitat mall-urile în urmă cu câțiva ani.

Printre produsele disponibile se numără și ceasuri de lux Montblanc, însă compania care deține producătorul de ceasuri a declarat că nu își comercializează produsele în Coreea de Nord. „Importurile la care vă referiți ar putea ajunge acolo ilegal sau ar putea fi vorba despre produse contrafăcute sau la mâna a doua”, a declarat un reprezentant al companiei.

mall
FOTO: NK Pro

În restul țării, astfel de produse sunt interzise populației de rând care, în primul rând, abia își permite traiul de zi cu zi. Liderul nord-coreean Kim Jong-un ar permite însă existența unor astfel de centre comerciale pentru a-și menține loială „elita” țării.

Kim Kwang Jin, un dezertor din Coreea de Nord, susține că astfel de importuri ilegale de produse de lux ar putea avea însă și un alt scop. „Câștigă mulți bani din aceste magazine de lux, pe care îl realochează apoi programelor nucleare și rachetelor balistice. Bunurile de lux îi ajută să își finanțeze aceste programe”, susține Kwang Jin, care afirmă și că magazinele fac parte dintr-un grup secret intitulat Oficiul 39, prin intermediul căruia se finanțează pe ascuns programele nucleare.

El spune că Oficiul 39 s-a dezvoltat în ultimii ani și a ajuns să aibă venituri de ordinul a sute de milioane de dolari, în ciuda sancțiunilor internaționale impuse Coreei de Nord. „Este afacerea de familie a lui Kim. Nu aparține de cabinetul pe care îl conduce și nu este controlată de stat”, mai afirmă Kwang Jin, care a dezertat din Coreea de Nord în urmă cu 10 ani, dar a continuat să monitorizeze activitatea țării.

Sancțiunile ONU interzic țărilor să facă orice fel de comerț cu Coreea de Nord, însă banii pe care state precum Singapore îi pot obține din vânzarea de bunuri de lux ar face ca aceste operațiuni să fie ținute secrete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri