Cum ocoleşte Coreea de Nord sancţiunile internaţionale (raport ONU)

Data publicării:
Daily Life In Pyongyang
Foto: Guliver/Getty Images

Cu cât se impun mai multe sancțiuni împotriva Coreei de Nord, cu atât aceasta caută noi modalități să le ocolească, în special prin efectuarea unor operațiuni de export prin intermediari din țări terțe, relevă un raport întocmit de experți ONU, prezentat duminică de agenția France-Presse, scrie Agerpres.

Daily Life In Pyongyang
Foto: Guliver/Getty Images

Documentul a fost publicat înaintea deciziei pe care Consiliul de Securitate al ONU este așteptat să o adopte luni cu privire la a opta serie de sancțiuni prin care se încearcă determinarea regimului de la Phenian să-și întrerupă programele de înarmare nuclear și balistic.

„În pofida celui mai complet regim de sancțiuni țintite aplicat vreodată în istoria Națiunilor Unite, Coreea de Nord a făcut progrese semnificative în materie de arme de distrugere în masă”, relevă raportul, amintind de recentul test cu bombă H și de cele 14 teste cu rachete efectuate anul acesta.

Pe de altă parte, „Coreea de Nord continuă să încalce sancțiunile financiare folosind intermediari externi care efectuează tranzacții financiare în numele unor entități naționale”, anchete fiind în curs în dosare ce implică Siria și state africane, precizează experții ONU.

De asemenea, regimul de la Phenian ocolește interdicțiile de export, reușind în continuare să exporte toate produsele vizate de sancțiunile ONU. De exemplu, după ce China a acceptat oficial cererea ONU de a sista importurile de cărbune din Coreea de Nord, regimul de la Phenian a continuat totuși să livreze Chinei cărbune prin intermediari din state terțe, precum Malaezia sau Vietnam.

În urma unor astfel de operațiuni, Coreea de Nord a încasat anul acesta între lunile februarie și august circa 270 de milioane de dolari, conform estimării ONU.

China, țară spre care merg circa 90% din exporturile nord-coreene, a fost adesea acuzată că nu aplică întocmai sancțiunile cuprinse în rezoluțiile ONU. Guvernul de la Beijing a promis însă de mai multe ori în ultimele luni că va lua măsuri pentru respectarea sancțiunilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri