Sari la conținut
News Alert

Cum s-au adaptat spaniolii la una dintre cele mai restrictive legi antifumat din Europa

Spania a introdus primele restricţii în 2006, interzicând fumatul la locul de muncă. Atunci, doar barurile şi restaurantele mari au fost obligate să amenajeze locuri speciale pentru nefumători. În 2011, legea a fost modificată, devenind una dintre cele mai aspre din Europa. Fumatul a fost interzis în toate restaurantele şi barurile, dar şi în apropierea spitalelor sau terenurilor de joacă pentru copii. Spania era deja în criză, iar proprietarii s-au plâns că afacerile lor vor avea şi mai mult de suferit.

Au trecut deja 5 ani de când în Spania nu mai este permis fumatul în spațiile publice închise, restaurante, baruri, discoteci sau orice alt spațiu închis. Viața a continuat și după acel moment tragic pentru fumători, barurile s-au adaptat, există scrumiere peste tot, o țigară mai poate fi fumată doar în exterior.

Trebuie să înţelegeţi că nu a fost greu. Ne adaptăm ca și animalele! Ne-am obișnuit, terminăm de mâncat, ieșim să fumăm și intrăm din nou! Cine e fumător fumează afară pe frig, pe căldură sau pe ploaie!” spune un fumător.

Unul dintre argumentele celor care s-au opus legii a fost că fumătorii vor fi discriminaţi.

Nu, n-a fost nicio dramă. Te obișnuiești să fumezi pe stradă. La început, da, dar după aceea îţi dai seama că este bine. Să nu fumezi într-un local este bine,” este părerea unui spaniol.

Pentru persoanele fizice, legea prevede o amendă între 30 şi 600 de euro, iar pentru localurile care nu respectă regulile, sancţiunile pot ajunge şi la 600.000 de euro, în caz de recidivă.