Cum s-au adaptat spaniolii la una dintre cele mai restrictive legi antifumat din Europa

Data publicării:
spania

Spania a introdus primele restricţii în 2006, interzicând fumatul la locul de muncă. Atunci, doar barurile şi restaurantele mari au fost obligate să amenajeze locuri speciale pentru nefumători. În 2011, legea a fost modificată, devenind una dintre cele mai aspre din Europa. Fumatul a fost interzis în toate restaurantele şi barurile, dar şi în apropierea spitalelor sau terenurilor de joacă pentru copii. Spania era deja în criză, iar proprietarii s-au plâns că afacerile lor vor avea şi mai mult de suferit.

Au trecut deja 5 ani de când în Spania nu mai este permis fumatul în spațiile publice închise, restaurante, baruri, discoteci sau orice alt spațiu închis. Viața a continuat și după acel moment tragic pentru fumători, barurile s-au adaptat, există scrumiere peste tot, o țigară mai poate fi fumată doar în exterior.

Trebuie să înţelegeţi că nu a fost greu. Ne adaptăm ca și animalele! Ne-am obișnuit, terminăm de mâncat, ieșim să fumăm și intrăm din nou! Cine e fumător fumează afară pe frig, pe căldură sau pe ploaie!” spune un fumător.

Unul dintre argumentele celor care s-au opus legii a fost că fumătorii vor fi discriminaţi.

Nu, n-a fost nicio dramă. Te obișnuiești să fumezi pe stradă. La început, da, dar după aceea îţi dai seama că este bine. Să nu fumezi într-un local este bine,” este părerea unui spaniol.

Pentru persoanele fizice, legea prevede o amendă între 30 şi 600 de euro, iar pentru localurile care nu respectă regulile, sancţiunile pot ajunge şi la 600.000 de euro, în caz de recidivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri