Cursa prezidențială din SUA, alimentată cu milioane de dolari

Data publicării:
9 BANI DOLARI

La finalul lunii septembrie, Hillary Clinton era candidatul democrat cu cei mai mulți bani în contul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale de la anul. Avea la dispoziție 29 de milioane de dolari, cu trei milioane mai mult decât contracandidatul ei din interiorul partidului, Bernie Sanders, care avea în contul de donații 26 de milioane de dolari.

Potrivit datelor analizate de Washington Post, banii strânși de cei doi candidați democrați se apropie de donațiile tuturor celor 15 candidați republicani la un loc.

Singurul care se apropie de fondurile aflate la dispoziția lui Hillary Clinton și Bernie Sanders este Ben Carson, care are 20 de milioane de dolari.

Încercările candidaților republicani de a strânge fonduri sunt îngreunate de Donald Trump. Controversatul om de afaceri a strâns o sumă mică, doar 3,8 milioane de dolari, pentru că, spune el, își va finanța singur campania, pentru a nu se simți dator față de diverse grupuri de interese.

Donald Trump: „Donatorii, grupurile de interese, grupurile de lobby, au o influență foarte mare asupra acestor oameni. Am refuzat atât de mulți bani pe care îi puteam primi de la grupurile de interese și de la donatori. Puteam sa am dublu sau triplu față decât am acum”.

Cum Donald Trump conduce în sondaje, contracandidații săi din Partidul Republican primesc mult mai greu donații. Fostul guvernator de Texas, Rick Perry, și guvernatorul de Wisconsin, Scott Walker, au părăsit deja cursa pentru Casa Alba după ce au rămas fără bani.

Alți candidați republicani au strâns până acum foarte puțini bani. Rand Paul doar două milioane și jumătate de dolari, iar guvernatorul de New Jersey Chris Christie, doar 4 milioane.

Însă diferența va fi făcută ca de fiecare dată de grupurile independente care fac campanie în numele candidaților. Sunt bani mult mai greu de urmărit, dar o estimare realizată în vara arată un avantaj net al republicanilor.

Grupurile lor strânseseră 234 de milioane de dolari față de doar 17 milioane, cât primiseră democrații. După ce vor fi organizate alegerile primare și vor fi cunoscuți candidații finali ai celor două partide, ritmul în care sunt strânși banii se va accelera.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri