Coreea de Nord a anunțat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen. Explozia a provocat un cutremur de 6,3

Data actualizării: Data publicării:
MM00258881

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală de care dispune Coreea de Nord, a afirmat duminică agenția oficială de presă KCNA, informează Agerpres. Ulterior, două cutremure de suprafață au avut loc ulterior în peninsulă. Japonia și Coreea de Sud au confirmat că regimul de la Phenian a testat a șasea bombă nucleară. Consiliul de securitate de la Seul s-a reunit de urgență.

Actualizare 10:00. Regimul nord-coreean a anunţat duminică dimineaţă că a testat cu succes o nouă bombă cu hidrogen, proiectată tocmai pentru a fi ataşată de noile rachete balistice intercontinentale testate în ultimele luni de către Phenian. În acest sens, televiziunea de stat a anunţat că detonarea unei bombe cu hidrogen a fost ordonată de liderul Kim Jong-un şi s-a dovedit un „succes complet”, fiind vorba de un pas „semnificativ” în completarea programului nuclear al Coreei de Nord.


Un cutremur a avut loc la scurt timp după explozia bombei în pensinsula coreeană. Seismul a avut magnitudinea de moment de 6,3 și a fost cel mai puternic cutremur provocat de o astfel de armă a Coreei de Nord.

Potrivit unui oficial din Coreea de Sud, bomba a avut o putere de circa 100 de kilotone.

Cele cinci teste nucleare anterioare ale Coreei de Nord:

octombrie 2006 – mai puțin de o kilotonă (1 kilotonă=1000 de tone de TNT)

mai 2009 – 2 kilotone

februarie 2013 – 6-7 kilotone

ianuarie 2016 – 4-6 kilotone

septembrie 2016 – 10 kilotone

septembrie 2017 - 100 de kilotone

După circa jumătate de oră, agenția chineză a anunțat că un alt cutremur, de 4,6, a fost detectat în Coreea de Nord. Potrivit experților chinezi, este vorba despre un seism provocat, având loc la o adâncime mică.

Kim Jong-Un a declarat că „toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în țară”, iar dispozitivul este „o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile și cu tehnologia noastră”, a spus el, citat de KCNA

Mai mulți analiști străini și-au exprimat în ultimele luni îndoiala în privința capacității Coreii de Nord de a fabrica o bombă H (bombă cu hidrogen sau termonucleară) și a o miniaturiza suficient pentru a fi instalată pe o rachetă.

KCNA a dat asigurări că liderul comunist a inspectat un astfel de dispozitiv, o bombă H pregătită pentru a fi instalată pe o rachetă intercontinentală, în cursul unei vizite la Institutul pentru arme nucleare al regimului nord-coreean.

O serie de fotografii îl arată pe Kim Jong-Un îmbrăcat în negru în timp ce inspectează o carcasă metalică având două protuberanțe. 

Coreea de Nord a sporit tensiunile internaționale în iulie procedând la două lansări reușite ale unor rachete balistice intercontinentale ICBM, Hwasong-14. Această dezvoltare poate pune o mare parte a teritoriului continental al Statelor Unite sub raza de acțiune a unei eventuale lovituri nord-coreene.

Pe de altă parte, după al patrulea test nuclear, efectuat în ianuarie 2016, Phenianul a afirmat că dispozitivul care a explodat era o bombă H miniaturizată. Bomba cu hidrogen sau bomba H este mult mai puternică decât bomba atomică sau bomba A. 

Oamenii de știință au declarat la acea dată că puterea detectată a exploziei, echivalentul unei încărcături de șase kilotone, era prea slabă pentru a fi vorba într-adevăr de o bombă H.

Atunci când Coreea de Nord a efectuat a cincea explozie nucleară, în septembrie 2016, nu a declarat că a fost o bombă H.

În anunțul făcut duminică, agenția oficială a subliniat că Phenianul „și-a ameliorat semnificativ capacitățile tehnice”, iar aceasta pe baza progreselor „efectuate în cursul primului test cu bomba H”. Kim Jong-Un „a stabilit sarcini care trebuie efectuate în cercetarea privind armele nucleare”, a adăugat KCNA.

Dacă Phenianul va fi efectiv capabil să monteze o focoasă nucleară pe o rachetă, aceasta va crește considerabil îngrijorările internaționale în fața amenințărilor cu lovituri formulate constant de Coreea de Nord.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri