Cutremur devastator în Nepal. Mărturiile supravieţuitorilor

Data publicării:
NEPAL 2

Operaţiunile de salvare nu s-au oprit toată noaptea trecută şi toată ziua de azi. Alături de echipele de intervenţie, mii de oameni au căutat printre dărâmături după supravieţuitori.

Pentru mulţi a fost însă prea târziu. Cu fiecare oră care trecea, alte trupuri neînsufleţite erau scoase de sub munţii de moloz.

Orele care au trecut nu a adus liniştea în sufletele nepalezilor, mai ales că amintirea seismului le este încă proaspătă în memorie.

„Dintr-o dată, pământul a început să se mişte şi următorul lucru pe care l-am văzut a fost o clădire care s-a prăbuşit lângă mine”, spune un supraviețuitor al cutremurului.

Mulţi dintre ei nu mai au nimic. Şi-au petrecut noaptea sub cerul liber şi sunt siguri că îi aşteaptă multe luni în care vor trăi de pe o zi pe alta. Este suficient să se uite în jurul lor la mormanele de dărâmături şi la drumurile distruse pentru a avea o imagine clară a dezastrului produs de furia naturii. În plus, proviziile de alimente, apă şi medicamente scad de la o oră la alta.

După redeschiderea aeroportului din Kathmandu au sosit şi primele ajutoare umanitare din India, China şi Pakistan. Avioanele Forţelor Aeriene ale Indiei au adus 43 de tone de materiale de prim-ajutor, mai ales corturi şi alimente. Tot din India au fost trimişi 200 de salvatori care se vor alătura operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor. Şi China a trimis 62 de salvatori, în vreme ce Pakistanul a trimis patru aeronave cu medicamente şi alimente.

Seismul de sâmbătă a fost urmat de zeci de replici. Cea mai mare - a avut magnitudinea de 6,7.

„Dacă mai are loc un cutremur şi nu apucăm să fugim? Vom fi îngropaţi de vii! Eu şi familia mea nu ne-am întors acasă de când a avut loc seismul”, spune un localnic.

Aceaşi panică şi în statul vecin, India.

Şi noi am simţit aici în Delhi, deşi suntem departe. În Delhi s-a simţit de 5,8, foarte aproape de ce s-a simţit prima oară atunci când a fost primul cutremur mare. Oamenii sunt din nou panicaţi. Clădirile sunt deja șubrezite după primul cutremur, apoi au fost 20 de replici, apoi această replică de aproape şapte şi se aşteaptă în continuare replici de magnitudini destul de mari”, spune Nicolae Henţ, profesor în New Delhi.

Institutul indian de Meteorologie nu are veşti bune nici pentru perioada următoare. Le recomandă locuitorilor din zonele afectate să rămână în alertă pentru că se aşteaptă noi replici. Şi Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt necesare în Nepal şi în regiunile învecinate din India.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri