Cutremure puternice în China, la o adâncime mică: 13 morți

Data actualizării: Data publicării:
cutremur china foto twitter 03-07-2015

Un cutremur cu magnitudinea 6,5, potrivit estimării USGS, s-a produs marți seara în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei. Autorităţile se tem că bilanţul ar putea ajunge la 100 de morţi şi mii de răniţi, în condițiile în care adâncimea la care s-a produs seismul a fost mică (10 km). La câteva ore după aceea, un alt cutremur, cu magnitudine similară și tot de suprafață, s-a produs într-o altă provincie, Xinjiang, din nord-vestul Chinei, la granița cu Kazahstan.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 7:00 Bilanţul seismului a crescut la cel puţin 13 morţi, în timp ce 175 de oameni au fost răniţi, relatează BBC News. Autorităţile au avertizat că bilanţul ar putea creşte în continuare.

ACTUALIZARE 3:40 Un al doilea seism, cu magnitudinea de 6,3 (estimarea USGS), urmat de mai multe replici, s-a produs miercuri dimineață în provincia Xinjiang, din nord-vestul Chinei. Adâncimea cutremurului a fost localizată la 11 km, în prefectura Bortala, din regiunea autonomă Mongolia. Este o zonă slab populată. Niciun sat nu se află pe o rază de 5 km de epicentru și nu au fost raportate pagube materiale sau victime. Autoritățile chineze au estimat magnitudinea la 6,6.

Xinjiang este cea mai mare și mai îndepărtată regiune a Chinei, dar ea are o importanță strategică, pentru că reprezintă poarta de legătură cu Asia Centrală și Occidentul. Pe plan intern este o sursă-cheie de petrol, gaze și cărbune.

ACTUALIZARE ORA 3:20 Nouă oameni au murit, dintre care șase erau turiști, și 164 au fost răniți în urma cutremurului care a zguduit o zonă montană din sud-vestul provinciei Sichuan, au anunțat miercuri autoritățile și presa oficială. 

Din fericire, seismul a lovit o zonă mai puțin populată, aflată la 200 de km vest-nord-vest de orașul Guangyuan. Este însă o zonă apropiată de rezervația naturală Jiuzhaiugou, care este o destinație turistică frecventată.

Autoritățile din Sichuan au anunțat că 100 de turiști au rămas izolați în urma unei alunecări de teren care s-a produs din cauza cutremurului. Nu mai puțin de 31.500 de turiști au fost evacuați din zonă, potrivit agenției Xinhua. Pompierii au anunțat că recepția unui hotel s-a prăbușit și au rămas prinși sub dărâmături unii oamenii, dar alți 2.800 au fost evacuați în siguranță din clădire. 

Încă nu a fost confirmată naționalitatea turiștilor care au murit, dar Jiuzhaigou este o destinație mai degrabă populară în rândul chinezilor decât al străinilor. 

Seismologii chinezi au estimat magnitudinea cutremurului la 7. Epicentrul seismului a fost în prefectura Ngawa, o regiune populată majoritar de etnici tibetani, mulți dintre ei păstori nomazi.


ACTUALIZARE 20:40 Autoritățile chineze au decretat cel mai înalt nivel de alertă în urma cutremurului care a lovit marți regiunea Jiuzhaigou din provincia Sichuan, în nord-vestul Chinei, potrivit agenției Xinhua, citată de Agerpres.


Deocamdată, oficial au fost anunțate cinci decese și pagube într-o stațiune turistică. Toate cele cinci persoane care au murit ar fi turiști, potrivit presei chineze.

Seismul a avut loc într-o zonă destul de izolată, când deja se înnoptase şi, deocamdată, nimeni nu poate estima exact cât de afectată a fost zona. Până acum, oficialii locali au anunţat că 130.000 de case au fost avariate. Unele surse estimează la 7 magnitudinea cutremurului.

Îngrijorător este că seismul s-a produs la mică adâncime, de numai 9 kilometri față de suprafața pământului, şi a fost destul de puternic încât să fie resimţit şi în localităţi aflate de 300 de kilometri distanţă de epicentru, inclusiv la Xian, capitala provinciei învecinate Shaanxi, unde se află celebra „armată de teracotă”. 

Provincia Sichuan, cu capitala la Chengdu, - locul unde se află rezervația urșilor panda -  este lovită în mod frecvent de cutremure.  În mai 2008, un seism cu epicentrul în apropierea celui de luni a ucis aproape 70.000 de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri