Demisia lui Alexis Tsipras, comentată în presa mondială

Data publicării:
478813786

Revista germană Der Spiegel îl numeşte pe Alexis Tsipras „reformatorul neaşteptat”, într-un articol publicat pe pagina de internet. Jurnaliştii germani spun că premierul grec vrea alegeri anticipate ca să-şi liniştească criticii din propriul partid. Potrivit unui sondaj recent, citat de publicaţia germană, Syriza este creditată cu 33,6% din intenţiile de vot, deşi a încălcat principalele promisiuni electorale.

Ziarul francez Le Figaro afirmă că demisia guvernului grec a fost „prevăzută” de presa locală în ultimele zile. Practic, anticipatele formalizează divorţul dintre Alexis Tsipras şi aripa dură a partidului său, având în vedere faptul că al treilea pachet de asistenţă financiară a trecut prin parlamentul de la Atena cu ajutorul opoziţiei, consideră jurnaliştii francezi. Până la numirea unui nou guvern, Grecia va fi condusă de un cabinet interimar ce va avea în frunte o femeie. Este o premieră pentru statul elen.

Americanii de la Bloomberg cred că Alexis Tsipras vrea alegeri anticipate ca să-şi consolideze puterea. Premierul a folosit discursul în care şi-a anunţat demisia pentru a trece în revistă reuşitele guvernării sale, precum asigurarea unui nou pachet de finanţare. Dar analiştii financiari spun că un nou scrutin va provoca instabilitate în ţara cea mai îndatorată din Europa, care a fost aproape condusă la ruină de către Syriza.

Cotidianul grecesc Protothema, pe pagina electronică, îl citează pe preşedintele Partidului Noua Democraţie, Evangelos Meimarakis, care îl numeşte pe Alexis Tsipras dezertor, iresponsabil şi laş pentru că şi-a dat demisia ca să scape de probleme. Liderul Opoziţiei spune că este pregătit să-şi asume formarea unui nou guvern, care poate fi votat şi fără alegeri anticipate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri