Demonstraţie de forţă a şiiţilor. Mii de luptători au defilat înarmaţi pe străzile din Bagdad

Data publicării:
defilare

Combatanţii loiali liderului şiit Moqtada al-Sadîr au defilat înarmaţi pe străzile din Sadîr City, un cartier majoritar şiit din nordul Bagdadului. Toţi au jurat să apere capitala irakiană de ofensiva insurgenţilor sunniţi, care înaintează dinspre nord.

„Această adunare nu este o ameninţare pentru nimeni. Este o ameninţare doar pentru terorişti şi pentru cei care îi susţin”, a spus unul dintre luptători.

După defilarea luptătorii îmbrăcaţi în ţinută de camuflaj şi purtând cu ei puşti Kalaşnikov, pe străzi au apărut camioanele cu lansatoare de rachete la bord.

Liderul şiit Moqtada al-Sadîr a făcut apel la înfiinţarea unei noi forţe armate în Irak, în condiţiile în care, în primele zile ale ofensivei insurgenţilor, trupele guvernamentale au fost primele care au fugit. "Brigăzile Păcii" ar urma să apere locurile sfinte din ţară.

„Suntem armata păcii, suntem suniţi, şiiţi, kurzi. Suntem o forţă şi nu ne vom abandona ţara”, a spus un alt luptător.

Între timp, insurgenţii din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant au mai ocupat un punct de trecere a frontierei cu Siria şi nu renunţă la luptă. Deţin controlul în oraşe mari din nordul Irakului şi intenţionează să înfiiţeze un califat care să cuprindă regiuni întinse şi din Siria. Înaintarea lor spre capitală a fost, însă, încetinită în ultima săptămână, după ce mii de voluntari s-au alăturat armatei irakiene pentru a-i împiedica să ajungă la porţile Bagdadului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri