Descoperire surprinzătoare a soldaților care au eliberat Mosul

Data actualizării: Data publicării:
Iraqi Forces Battle Remaining IS Militants In Mosul
Foto: Gulliver/GettyImages

Rukmini Callimachi, o jurnalistă americană de origine română de la The New York Times, este specializată în subiectul „ISIS” și a vorbit despre înfrângerea grupării teroriste în orașul irakian Mosul. Ea a spus că foarte mulți luptători ISIS nu pot fugi din oraș pentru că nu au trăsături arabe și astfel nu se pot ascunde printre localnici.

Iraqi Forces Battle Remaining IS Militants In Mosul
Foto: Gulliver/GettyImages

Jurnalista se află pe linia frontului și relatează că încă se mai aud împușcături și atacuri aeriene, deși forțele irakiene au declarat victoria asupra grupării teroriste.

Centrul orașului, spune ea, seamănă cu Dresda din timpul celui de-al doilea război mondial: „Munți de moloz blochează străzile. E complet distrus”.

Rukmini Callimachi a vorbit și despre luptătorii ISIS care s-au războit cu forțele irakiene până la moarte și a făcut dezvăluiri uluitoare.

„Unii dintre ei sunt morți, am mers pe lângă cadavrele a doi dintre ei. Au fost identificați ca străini, unul dintre ei era rus și unul din Tadjikistan. Trupele irakiene ne spun că foarte multe cadavre nu au trăsături arabe. Lor li se pare că sunt străini și spun că găsesc cadavre ale persoanelor din Caucaz, din teritorii cu vorbitori ruși, inclusiv Cecenia, Rusia sau Tadjikistan”, a spus jurnalista.

În plus, luptătorii irakieni care au fost de partea ISIS „și-au ras bărbile, au renunțat la vestele sinucigașe și au reușit să scape”.

Întrebată de ce toți acești luptători străini rămân și luptă până la moarte pentru ISIS în timp ce bărbații irakieni pleacă, ea a răspuns că „ei arată diferit și nu pot pur și simplu să plece și să se piardă printre localnici”.

„Un alt lucru care este nou în privința tacticilor ISIS este că femeile nu erau lăsate să participe la lupte. Era rușinos pentru bărbați. Dar în ultimele săptămâni am văzut mai multe femei care s-au aruncat în aer. Chiar acum câteva zile era o femeie care purta un copil într-o mână și se vedea cablul detonatorului în cealaltă mână”, a mai relatat jurnalista.

În continuare, Rukmini Callimachi a povestit că în multe părți din oraș lupta se dă acum pentru fiecare metru. „Fiecare metru înseamnă pierderi pentru ambele tabere”, a spus ea.

Jurnalista a adăugat că recuperarea Mosulului în lupta împotriva teroriștilor de ISIS înseamnă „un moment foarte important, acest oraș fiind cel mai mare pe care l-au ocupat, mai mare decât Raqqa, orașul sirian pe care l-au declarat capitala califatului”. „Înseamnă o mare lovitură de moral și o mare lovitură financiară, pentru că aveau venituri din taxe și tocmai au pierdut cea mai mare sursă”, a precizat ea.

Cu toate acestea, militarii irakieni mai trebuie să reia controlul asupra a cel puțin trei zone importante și în continuare lupta contra teroriștilor reprezintă o provocare.

Astăzi, militanţii organizaţii teroriste Statul Islamic au anunţat că liderul mişcării, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit și că numesc un nou calif. Deocamdată nu este clar cine este noul lider ISIS.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri