Dieselgate. Trucarea testelor privind emisiile poluante ucide

Data actualizării: Data publicării:
poluare masini
Termenul de depunere a cererilor de restituire a taxelor speciale, de poluare pentru mașini, a fost prelungit cu cinci ani. Foto: Guliver / GettyImages

Trucarea testelor privind emisiile poluante, aşa cum am aflat în urma scandalului Dieselgate, poate ucide, arată un studiu realizat de cercetători din Norvegia, Austria, Suedia şi Olanda.

German Cities to Exceed Limits in Particle Dust Emissions
Foto: Guliver / GettyImages

Potrivit acestora, din cele 10.000 de morţi premature care se înregistrează în fiecare an şi pot fi atribuite poluării cu particule fine emise de autoturismele pe motorină, 5.000 ar fi putut fi evitate dacă emisiile de oxizi de azot provenite de la aceste vehicule pe șosele ar fi fost aceleași cu cele observate în testele de laborator.

Cum nu se întâmplă aşa, mai mult oxid de azot ajunge în atmosferă, iar acesta este extrem de nociv pentru sistemul respirator.

Volkswagen a recunoscut în 2015 că a instalat pe cel puţin 11 de milioane de maşini cu motoare diesel un soft care manipulează rezultatele testelor antipoluare. Numeroși alți producători sunt investigaţi sau suspectaţi că ar face același lucru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri