DIGIPEDIA. Războiul împotriva lui Assad

Data publicării:
bashar al-assad

 În ultimul număr, revista „The Economist” publica o caricatură cu o scenă de război. Peste tot se văd ruine. De peste tot se zăresc soldaţi care trag. În mijlocul scenei este o masă. Rotundă. Cu etichetă - negocieri de pace în Siria.

Pe deasupra negociatorilor zboară gloanţe şi proiectile de tun în toate direcţiile. E mult zgomot. Ca la război. Negociatorii, deci, în mijlocul războiului nu pot decât să urle: Nu aud! Exact asta s-a întâmplat la Geneva în această săptămână. Negocierile s-au oprit înainte să înceapă.

În vremea asta, armata lui Bashar al-Assad, susţinută din aer de aviaţia rusă, distruge tot ce-a mai rămas în picioare la Alep. 100.000 de oameni au pornit spre Turcia, vreo 70 de mii dintre ei stau pe la garduri pentru că Turcia nu deschide porţile. 300 de mii de suflete sunt în oraşul asediat, fără apă, mâncare, doctori şi pansamente.

Şi aşa ajungem la filmul din această seară. Realizatorii lui spun ca Alep-ul, vechea cetate a Levantului, cu o istorie neîntreruptă de 4.000 de ani, a încetat să mai existe în august 2012. Ironic, nu?

Când a fost făcut filmul, acesta părea dezastrul suprem. Doar că a venit februarie 2016 şi Bashar al-Assad pare hotărât să nu lase pe nimeni în viaţă la Alep. De ce? Pentru că printre locuitorii oraşului antic sunt cei care i se opun, rebelii.

Iar Rusia participă direct la această crimă. Am vorbit mult despre Alep pentru că este o nenorocire care se petrece sub ochii nostri. Filmul pe care îl vom vedea este despre cauza nenorocirii - Bashar al-Assad.

În film joacă el însuşi, dictatorul, într-un interviu rar. Mai joacă şi ruşii, îl veţi vedea pe Serghei Lavrov, ministrul de externe. Joacă şi nemţii. Filmul este o producţie germană. Nemţii, care asemenea întregii UE, nu ştiu ce să facă în povestea asta odioasă. Vizionare plăcută!

Urmăriți filmul documentar al emisiunii „Digipedia” pe Digi24 HD și online pe http://www.digi24.ro/Media/TV/Live/Digi24, sâmbătă, de la ora 21:00, iar duminică în reluare de la ora 2:00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri