DIGIPEDIA. Școala de agenți secreți

Data actualizării: Data publicării:
camp x

În zilele cele mai întunecate ale celui de-al Doilea Război Mondial, prinde formă un manual de pregătire secret.

„Atacați părțile cele mai vulnerabile ale adversarilor!” - manualul expunea cu foarte multe detalii cum poți să provoci un prăpăd. Și cum să nu te vadă nimeni când nu ești ascuns. Și cum să ucizi.

Scris cu dibăcie de serviciile britanice, manualul este adus în Canada într-o tabără de elită. Bine ați venit la Camp X, prima școală de spioni din America de Nord!

În 1941, Germania hitleristă se întinsese peste Europa ca un incendiu. Încercarea Marii Britanii de a stăvili această extindere eșuase. Construirea Camp X începe în toamna anului 1941. Dar pentru a fi eficientă, o școală de pregătire militară nu are nevoie doar de cărămizi. Sunt o groază de chestii tehnice pe care trebuie să le înveți ca să fii un bun spion. Camp X trebuie să formeze o armată de agenți bine instruiți, ca să poată merge în spatele liniei frontului pentru a culege informații secrete, capabili să inițieze conflicte de gherilă, să ucidă cu mâinile goale, să provoace haos prin orice mijloace. Englezii au pus tot ceea ce trebuie să știe un spion într-un singur și uluitor manual.

Documentarul din această seară de la „Digipedia” spune poveștile incredibile ale unor James Bond reali și surprinde evoluția spionajului din America de Nord, arătând cum acești bărbați și femei curajoşi au avut un rol crucial în victoria aliaților în Al Doilea Război Mondial, iar mai târziu au dat în vileag, încă din primele zile ale Războiului Rece, amenințarea pe care o reprezentau sovieticii.

Finalul filmului este surprinzător – unul dintre autorii manualului era, în secret, o cârtiță sovietică și va deveni ulterior unul dintre cei mai cunoscuți „dezertori” din istorie – Kim Philby.

Din dezvăluire în dezvăluire, filmul arată cum această școală de spioni a pus apoi bazele celei mai vestite agenții de spionaj – CIA.

Urmăriți filmul documentar pe Digi24 HD. Online îl puteţi viziona numai LIVE (nu se arhivează), pe http://www.digi24.ro/live/digi24, sâmbătă, de la ora 21:00, iar duminică, în reluare, de la ora 2:00.

Vizionare plăcută!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri