Digipedia. Talibanii şi cel mai tânăr laureat al premiului Nobel

Data publicării:
talibani

Subiectul educaţie nu e luat de nimeni în serios în Romania. Este motivul pentru care în această seară vă propunem să mergem în Pakistan, cu un film emoţionant despre cum unii dintre cei mai săraci oameni de pe planetă sunt ferm convinşi că un pix şi o foaie de hârtie le poate face viaţa mai bună.

Este un film emoţionant şi pentru că povestitor este o adolescentă. O pakistaneză care a avut şansa sa emigreze în Marea Britanie şi se întoarce în ţara natală. Dar un film emoţionant mai ales pentru că porneşte de la povestea odioasă a Malalei Yousafzai, tânăra de 14 ani care a fost împuşcată în cap de talibani în timp ce se întorcea de la şcoală.

Pentru talibani, mersul la şcoală al fetelor este un sacrilegiu. Şi tot pentru talibani, orice altă şcoală decât cea religioasă trebuie distrusă. Este motivul pentru care nord-estul Pakistanului, în celebra vale Swat, controlată de talibani, şcolile sar în aer în rafale. Chiar şi aşa, copiii sunt atât de dornici să meargă la şcoală, încât, atunci când o văd pe povestitoarea noastră, adolescenta britanică, descinzând în micul lor sat, o întreabă dacă nu cumva este noua lor profesoară.

Malala Yousafzai a supravieţuit. A fost tratată chiar în Marea Britanie, unde i-a fost reconstruit craniul şi o parte a feţei. Ea militează în continuare pentru dreptul la educaţie al tuturor copiilor.

Anul trecut a primit Premiul Nobel pentru Pace. Între timp, însă, talibanii continuă să arunce şcoli în aer şi le împuşcă pe fetele care îndrăznesc să meargă la şcoală.

Urmăriţi documentarul „Malala, eroina de 16 ani” de la ora 21:00, pe Digi24 HD. Documentarul poate fi vizionat și pe internet, numai în live stream, la adresa http://www.digi24.ro/Media/TV/Live/Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri