Dilma Rousseff, suspendată din funcția de președinte al Braziliei

Data publicării:
Dilma Rousseff GettyImages-516157884

Dilma Rousseff / FOTO: Gulliver/GettyImages

Cu 55 de voturi ''pentru'' (dintr-un total de 81) și 22 ''împotrivă'', senatorii au pus capăt unei perioade de peste 13 ani de guvernare a Partidului Muncitorilor (PT, de stânga), care a contribuit la scoaterea din sărăcie a milioane de brazilieni, până când mulți dintre liderii săi au început să fie anchetați sub acuzația de corupție.

Focuri de artificii au avut loc în unele cartiere de pe tot cuprinsul Braziliei după votul senatorilor, survenit la încheierea unei sesiuni de circa 20 de ore. Între poliție și demonstranți pro-Rousseff au izbucnit confruntări miercuri în capitala Brasilia.

Dilma Rousseff (68 de ani) va fi înlocuită în funcție în cursul zilei de către vicepreședintele său, Michel Temer (75 de ani), în așteptarea deciziei finale a senatorilor în maximum șase luni.

Dna Rousseff l-a acuzat de mai multe ori pe Temer că a pus la cale ''o lovitură de stat instituțională''. Temer, fost aliat, a devenit un adversar hotărât al președintei la sfârșitul lunii martie, când partidul său, puternica formațiune centristă PMDB, a părăsit coaliția guvernamentală dominată de către Partidul Muncitorilor, aflat la putere în timpul mandatelor fostului președinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), apoi ale Dilmei Rousseff.

Lideră a Partidului Muncitorilor, Dilma Rousseff este suspectată că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcția de președintă a Braziliei. Potrivit opoziției, dna Rousseff ar fi determinat bănci de stat să suporte cheltuieli suplimentare neînscrise în buget în 2014 și 2015. Ea ar fi ''cosmetizat'' în mod intenționat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor și a favoriza realegerea sa în 2014, făcându-se vinovată de un ''delict de responsabilitate'', prevăzut în Constituție.

Șefa statului brazilian a răspuns că toți predecesorii ei au recurs la această practică și a denunțat o procedură ''fără bază legală''.

Camera Deputaților a aprobat deja pe 17 aprilie procedura de destituire cu o majoritate covârșitoare de voturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri