Directorul SIE: SUA nu mai pot asigura ordinea mondială pe cont propriu, UE trebuie să-și asume un rol mai puternic

Data publicării:
mihai razvan ungureanu look nou digi24 octombrie 2015

Invitat la o dezbatere pe tema viitorului securităţii în Europa, organizată la Bucureşti, Mihai Răzvan Ungureanu a pus accent pe o Uniune Europeană mai hotărâtă, ieşită din umbra Statelor Unite.

„Uniunea Europeană trebuie să fie, întâi de toate, mai unită, mai puternică şi foarte atractivă. Sau, cum spunea preşedintele Juncker (preşedintele Comisiei Europene n.r.), să fie mai sexy. UE şi SUA trebuie să admită că uneori interesele lor ar putea fi divergente. Pe de altă parte, Uniunea Europeană ar putea fi mai folositoare Statelor Unite dacă ar fi mai puţin dependentă de acestea. Capacitatea Washingtonului de a asigura, pe cont propriu, stabilitatea ordinii mondiale este pusă la îndoială de ostilitatea fără precedent a contextului mondial”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE.

Tot şeful Serviciului de Informaţii Externe consideră că Uniunea Europeană nu ar trebui să fie intimidată de Rusia şi să nu tolereze ambiţiile expansioniste ale regimului de la Moscova.

„Rusia, în mod special, trebuie tratată aşa cum este, respectiv imprevizibilă. Uniunea Europeană nu ar trebui să evite cu orice preţ confruntările politice. Nu este în interesul Europei să tolereze obiectivele unei forţe neoimperialiste. Dacă Rusia vrea să coopereze pe plan economic cu UE, atunci trebuie să respecte legislaţia UE”, a adăugat directorul SIE.

La dezbatere a participat şi adjunctul secretarului general al NATO. Alexander Vershbow a atras atenţia că alianţa se confruntă cu ameninţări fără precedent şi a pus accent tot pe atitudinea Rusiei.

Rusia pare mai degrabă interesată să şocheze, să surprindă şi să intimideze în loc să construiască o relaţie bazată pe încredere reciprocă”, a declarat Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general al NATO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri