Documentarul „Vin românii” difuzat de Channel 4| Imigranții români, în episodul 2 

Data publicării:
ROMANIA

În episodul 2, îl revedem pe Alex, românul care a venit în Marea Britanie pentru a-şi câştiga existenţa. Apare şi un personaj nou, Mihaela, o asistentă care munceşte din greu pentru familia din România.

Primul episod, difuzat săptămâna trecută, i-a scos în stradă pe românii din Marea Britanie, care s-au plâns că în documentar imigranţii români sunt prezentaţi într-o lumină proastă. Oamenii din diaspora au anunţat că vor să dea în judecată postul Channel 4 şi vor scuze publice din partea canalului de televiziune.

Unul dintre românii prezentaţi în documentar este Alex, care a venit în Marea Britanie pentru a-şi câştiga existenţa. Are un loc de muncă, dar trăieşte pe străzi. Când Alex şi prietenii săi, Gabriel şi Cristian, au ajuns la Londra nu aveau niciun loc de muncă şi nici unde să locuiască. După patru luni, lui Alex i-a surâs norocul. Pentru prima oară are o slujbă cu normă întreagă, încarcă paleţi într-un depozit. Poate pune bani deoparte ca să-şi închirieze un apartament, dar în zilele acestea locuieşte într-o cutie de carton cu Gabriel. „Jos pălăria în faţa lui Alex, eu aş face un atac de cord dacă ar trebui să dorm pe stradă. Este greu să trăieşti fără nimic, iar Alex este atât de ruşinat încât aşteaptă până se întunecă pentru a se întoarce la tabăra lui”.

În documentar este prezentată şi povestea Mihaelei. A plecat din România ca să lucreze ca asistentă la un azil de bătrâni. Viaţa departe de familie, nu este uşoară, recunoaşte ea. „Îi ajut de dimineaţă să se îmbrace, să se spele. Unii dintre ei nu pot să mănânce singuri. Asta este meseria mea, asta este meseria mea. Nu vreau să mă gândesc la casa mea, la fiica mea, la mama, la soţ, la căţel... Mai bine la muncă”. Angajatorii britanici sunt mulţumiţi de românii care muncesc pentru a le aduce profit.

Ce aţi fi făcut fără români? Probabil ne-am fi dus în România. Fie s-ar fi oprit toată industria, ori industria s-ar fi mutat unde e forţa de muncă”. Peste 15.000 de bărbaţi români puternici muncesc în construcţii. 25% dintre doctorii din Marea Britanie vin din alte ţări, ca şi aproape un sfert dintre noile asistente din sistemul public de sănătate.

Documentarul, al cărui prim episod a fost difuzat săptămâna trecută, a generat un val de proteste. Majoritatea persoanelor prezentate în prima parte a documentarului sunt romi care trăiesc într-o sărăcie extremă în România. „Sunt 20 de milioane de oameni în România şi nu ar trebui să ne judecaţi greşit doar pentru că avem câteva mere rele printre noi”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...