Doi jurnalişti acuzaţi de spionaj riscă ani grei de închisoare

Data publicării:
jurnalisti spionaj

Doi jurnalişti au fost acuzaţi de spionaj o curte de justiţie din Cambodgia, după ce au oferit ştiri unui post de radio american, iar acum pot primi până la 15 ani de închisoare.

jurnalisti spionaj
FOTO: Twitter

Prim-ministrul Hun Sen, care conduce Cambodgia de mai bine de trei decenii, are o abodare anti-americană în precampania sa pentru alegerile din 2018.

Statele Unite au anunţat că nu mai acordă finanţare pentru alegeri şi a promis „paşi concreţi”, după ce Curtea Supremă a dizolvat joi principalul partid de opoziţie - Cambodia National Rescue Party (CNRP) - la cererea guvernului, pe motiv că există un complot de preluare a puterii.

Partidul a negat acuzaţiile.

Cei doi jurnalişti, Uon Chhin şi Yeang Sothearin, au lucrat în trecut pentru Radio Free Asia (RFA), care are baza în Washington şi care transmitea, până să fie închis, în luna septembrie, în limba kmer.

Ei au fost acuzaţi pentru „oferirea de informaţii care distrug securitatea naţională unui stat străin”, când au fost prinşi oferind ştiri pentru RFA, a declarat un purtător de cuvânt al curţii municipale din Phnom Penh. Investigarea lor continuă.

RFA a transmis că nu a mai avut legături cu cei doi de la închiderea filialei din Phnom Penh.

„Prin acuzarea celor doi foşti jurnalişti RFA de spionaj, autorităţile din Cambodgia au trecut la forme mult mai serioase de intimidare, demne de dictatori”, a spus un purtător de cuvânt al RFA, citat de Reuters.

Avocatul lor spune că acuzaţiile sunt prea serioase şi că ei doar îşi făceau munca de jurnalişti, care nu era periculoasă pentru ţară.

Dacă vor fi condamnaţi, cei doi riscă până la 15 ani de închisoare.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri