Donald Trump recrutează muncitori din România şi alte ţări, cu ajutorul unui new-yorkez de origine română

Data publicării:
GettyImages-511951396

 

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Una dintre cele mai importante promisiuni făcute de Donald Trump în cursa de obţinere a nominalizării republicane pentru candidatura la preşedinţia SUA este să redea americanilor slujbele ocupate ilegal de imigranţi, sau pe cele transferate de corporaţii în străinătate, iar votanţii îngrijoraţi de imigraţie sunt cei mai puternici susţinători ai miliardarului.

Pentru a găsi muncitori străini pentru bazele sale turistice, cluburile de golf şi viile sale, Donald Trump se foloseşte de specialistul în recrutare Peter Petrina, din New York, care are un birou şi în România, prin intermediul căruia a plasat forţă de muncă şi în multe ţări europene.

Petrina a refuzat să comenteze informațiile apărute în New York Times.

Angajatorii care vor să aducă forţă de muncă străină în SUA trebuie să le plătească transportul şi orice fel de comisioane de recrutare. Vizele celor angajaţi sunt valabile o perioadă de 10 luni cu toate că, în anumite situaţii, pot fi prelungite până la trei ani.

Peter Petrina face angajări şi pentru alţi angajatori americani, dar legăturile sale sunt în special cu Donald Trump, pentru care vrea să recruteze în România tineri care studiază în domeniul ospitalităţii.

Din 2010, aproape 300 de americani au făcut solicitări de angajare la Mar-a-Lago Club, pentru posturi de chelneri, bucătari şi menajere. Dar, potrivit datelor federale, numai 17 au fost angajaţi.

Cu foarte puţine excepţii, posturile de la Mar-a-Lago au fost ocupate de sute de muncitori străini temporari din România şi alte ţări.

În timp ce promite alegătorilor să redea americanilor locurile de muncă ocupate de imigranţi, Donald Trump a obţinut pe de altă parte peste 500 de vize pentru muncitori străini la Mar-a-Lago, din 2010, potrivit Departamentului Muncii.

Pe de altă parte, sute de aplicanţi americani nu au reuşit să se angajeze la club.

Vizele pentru muncitorii străini sunt obţinute prin intermediul câtorva programe controversate, prin care angajatorii pot apela la forţă de muncă străină, în situaţiile în care nu găsesc muncitori autohtoni.

Clubul Mar-a-Lago a atestat că în marea majoritate a cazurilor nu a putut să ocupe posturile vacante cu muncitori americani şi că este aproape imposibil să găseşti munctori în Palm Beach în timpul sezonului.

Întrebat de ce clubul său trebuie să caute atât de mulţi muncitori străini când şi americanii au solicitat acelaşi posturi, Donald Trump a spus, într-un interviu telefonic acordat în această lună, că singurul motiv pentru care americanii nu au fost chemaţi a fost că nu erau calificaţi.

„Sunt foarte puţini oameni calificaţi disponibili în timpul sezonului”, a precizat miliardarul.

Donald Trump, care susţine imigraţia legală, a făcut o paralelă cu viticultorii din California, care au nevoie de forţă de muncă suplimentară în timpul recoltării.

„Vreau să protejez graniţele. Vreau să protejez şi afacerile noastre. Trebuie să vină legal şi trebuie să şi plece înapoi. În unele domenii, de succes, unde nu putem găsi ajutor, mulţi fac asta. Este un lucru bun. În caz contrar, afacerile au de suferit”, a explicat Trump.

Din staţiunile din Florida şi până la fermele din vestul SUA şi companiile de tehnologie din Silicon Valley, numărul angajaţilor străini temporari este în creştere, chiar dacă sindicaliştii acuză angajatorii că se folosesc de programe pentru a înlocui angajaţii americani cu forţă de muncă străină, mai ieftină.

Departamentul Muncii investighează dacă unele companii de outsourcing angajate de Disney au folosit un astfel de program pentru a înlocui angajaţi americani care erau calificaţţi şi munceau deja.

În ţinutul Palm Beach, Tom Veenstra, director la serviciul de plasare CareerSource, îl contrazice pe Trump, care a spus că nu a găsit americani pentru locurile de muncă din cluburile şi localurile sale.

„Avem sute de aplicanţi calificaţi pentru astfel de locuri de muncă”, a spus Tom Veenstra.

După ce Reuters a relatat în iulie 2015 despre faptul că Donald Trump foloseşte muncitori străini, directorii clubului Mar-a-Lago s-au întâlnit cu reprezentanţi ai agenţiei lui Tom Veenstra, promiţând să solicite muncitori americani pentru 50 de posturi.

Ulterior, Mar-a-Lago a făcut o solicitare pentru un singur post, CareerSource a trimis patru aplicanţi, iar unul dintre ei a şi fost angajat. Ulterior, Mar-a-Lago nu a mai făcut alte cereri.

Şi alte cluburi din Palm Beach, de pe coasta de est a Floridei, între care Breakers, o cunoscută staţiune de lângă Mar-a-Lago, folosesc forţă de muncă străină.

Angajaţii străini trebuie să primească salarii aprobate de Departamentul Muncii, să lucreze doar pentru compania care le-a sponsorizat viza şi nu pot să se mute la alte companii care oferă salarii mai bune, în lipsa unei noi propuneri de viză.

Un raport guvernamental din 2015 a arătat că situaţia precară a muncitorilor străini îi descurajează să se plângă de tratamentul incorect al angajatorilor.

„Sunt aproape ca nişte servitori. Afectează salariile tuturor. Poţi face o grămadă de bani fără să fii obligat să măreşti salariile”, a declarat Danny Fontenot, director la al programului de ospitalitate al Palm Beach State College.

Potrivit Departamentului Muncii, în ultimii cel puţin 15 ani, proprietăţile lui Donald Trump au solicitat vize pentru muncitori străini, inclusiv pentru clubul Mar-Lago, unde numai taxa de înscriere este de 100.000 de dolari.

Donald Trump a mai angajat străini şi la Trump International Golf Club în West Palm Beach, la clubul de golf Trump National Golf din Jupiter, Florida., precum şi la via din Virginia şi la cluburile de golf din New Jersey.

Nu este clar câte vize pot fi acordate pentru proprietăţile lui Donald Trump. Departamentul Muncii certifică necesarul de vize, în timp ce Departamentul pentru Securitate Internă şi Departamentul de Stat trebuie să le acorde.

Donald Trump şi alţi proprietari de staţiuni turistice folosesc vize H-2B, pentru muncitori temporari, necalificaţi, din afara sectorului agricol. Există o limită naţională de 66.000 de astfel de vize pe an.

Înainte de a face cerere pentru aceste vize, un angajator trebuie să ofere locurile de muncă pe piaţa internă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri