Dosar internațional | Cum a ajuns Frăţia Musulmană în Statele Unite

Data publicării:
STEAG IN FLACARIcaptura

Frăţia Musulmană este cea mai veche şi cea mai mare organizaţie islamistă din lume. Utopia lor este ca Sharia să fie legea după care se va guverna pretutindeni. Ne-o spune Zhudi Jasser, unul dintre personajele intervievate în documentarul "Jihadul în America: marea înşelătorie". Este filmul pe care îl vom difuza sâmbătă seara, la Digipedia, de la 21:00.

Documentarul, realizat în 2012, nu a prins un moment crucial pentru Frăţia Musulmană: scoaterea în afara legii, la finele lui 2013.

Decizia guvernului de la Cairo de a declara Frăţia Musulmană o organizaţie teroristă venea după o vară fierbinte. Înlăturarea de la putere a preşedintelui egiptean Mohamed Morsi de către armată a provocat uriaşe proteste de stradă la Cairo, înăbuşite violent de forţele de ordine. 1400 de oameni au murit, iar 16.000 de simpatizanţi ai lui Morsi şi ai Frăţiei Musulmane au fost arestaţi în capitală şi marile oraşe.

Pentru a doua oară în cei peste 85 de ani de existenţă, organizaţia islamistă era din nou exclusă din viaţa publică din Egipt. Frăţia Musulmană rămâne însă o forţă la nivel mondial, fiind activă în zeci de ţări din Orientul Mijlociu, Asia Mică, Africa, Europa şi America de Nord.

Filiala din Statele Unite este extrem de influentă. Organizaţia are simpatizanţi şi în Rusia, unde a fost interzisă în 2003, dar şi în Afganistan sau Pakistan. Având ca scop dominaţia mondială, Frăţia Musulmană se laudă cu milioane de membri.

Totuşi, nimeni nu poate spune cu precizie cam câţi ar fi. Dacă în anii 50 erau 500.000, în prezent sunt între două şi patru milioane. În prezent, este în afara legii în Arabia Saudită, Bahrein, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Siria.

Cum s-a extins Frăția Musulmană

Înfiinţată în 1928, în Egipt, de către Hassan al Banna, cel care și-a fundamentat tot discursul public pe relația islam-politică, Frăţia Musulmană a format filiale în toată ţara.

Fiecare organizaţie avea o şcoală, o moschee şi o asociaţie sportivă. Există estimări care spun că, în anii 40, mișcarea avea 2 milioane de adepţi.

Jihadul în America

Robert Stauffer, un agent special FBI care a investigat finanţele Frăţiei Musulmane, este şi el intervievat în acest film documentar. Ancheta sa scoate la iveală lucruri surprinzătoare. Milioane şi milioane de dolari vin înspre America din ţări musulmane. Arabia Saudită, Iran, Pakistan sunt doar câteva exemple.

Radicalii și acțiunile lor

Producătorii filmului "Jihadul în America, marea înşelătorie" au obţinut înregistrări audio şi video de la întâlniri ale membrilor Frăţiei Musulmane. Urmăriţi în materialul video atașat imagini de la un eveniment din octombrie 1993. Veţi afla şi care este codul pentru a denumi organizaţia teroristă HAMAS. 

Ultima secvenţă din această seară este despre islamiştii radicali. Îl veţi vedea pe Anwar al-Awlaki, militantul american musulman de origine yemenită acuzat de organizarea mai multor acţiuni Al Qaeda. El este primul american urmărit şi ucis cu ajutorul unei drone trimise de CIA, în 2011.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri