Dosar internațional | Republicanii care vor să ajungă la Casa Albă

Data publicării:
GettyImages-483196650

Foto: Gulliver/GettyImages 

Replici memorabile din dezbaterea republicanilor

Megyn Kelly, moderatoarea dezbaterii: „Aţi spus despre femei care nu v-au plăcut că sunt nişte scroafe grase, căţele, puturoase şi animale scârboase.”

Donald Trump, om de afaceri: „Doar despre Rosie O'Donnell”.

Ben Carson, neurochirurg: „Sunt singurul care a despărţit gemeni siamezi, singurul care a operat copii aflaţi încă în pântecele mamei lor, singurul care a scos o jumătate de creier - deşi ai crede, dacă mergi la Washington, că au mai făcut şi alţii asta.”

Scott Walker, guvernator, Wisconsin: „Este destul de trist să te gândeşti că, în acest moment, ruşii şi chinezii ştiu mai multe despre e-mail-urile de pe serverul lui Hillary Clinton decât ştie Congresul SUA.”

Rand Paul, senator, Kentucky: „Nu am încredere în preşedintele Obama. Ştiu că l-ai îmbrăţişat şi dacă vrei să îl mai îmbrăţişezi o dată, poţi să o faci.”

Marco Rubio, senator, Florida: „Cred că Dumnezeu ne-a binecuvântat. A binecuvântat Partidul Republican cu nişte candidaţi foarte buni. Democraţii nu găsesc nici măcar unul.”

Primii zece republicani care vor la Casa Albă

1 Donald Trump, miliardar în domeniul imobiliar

2 Ted Cruz, senator al statului Texas

3 Jeb Bush, fost guvernator din Florida

4 Chris Christie, guvernator al statului New Jersey

5 Scott Walker, guvernator al statului Wisconsin

6 Mike Huckabee, fost guvernator al statului Arkansas

7 Ben Carson, neurochirug pensionat

8 Marco Rubio, senator al statului Florida

9 Rand Paul, senator al statului Kentucky

10 John Kasich, guvernator al statului Ohio

Cele două variante americane de distrugere a ISIS în 90 de zile

Republicanii îl acuză de foarte mult timp pe democratul Barack Obama că el este vinovatul pentru forţa și influenţa uriaşe pe care le-a dobândit Statul Islamic. Spun că politica sa externă este prea slabă şi că o mână mai puternică ar putea elimina pericolul numit ISIS. Când vine vorba de măsuri concrete, însă, nici criticii nu stau prea bine.

  

Ted Cruz, senator, candidat la alegerile primare republicane: „Avem nevoie de un comandant suprem al forţelor armate care să spună adevărul: nu vom învinge terorismul derivat din islamismul radical atât timp cât avem un preşedinte care nu este dispus să rostească aceste cuvinte: terorism islamist radical. Când l-am întrebat pe generalul Dempsey, şeful statului major, de ce ar fi nevoie din punct de vedere militar pentru a distruge ISIS, a spus că nu există o soluţie militară şi că trebuie să schimbăm situaţia din teren, astfel încât bărbaţii să nu fie adânciţi în sărăcie şi vulnerabili în faţa radicalizării. Cu tot respectul, este o prostie! La fel cum a fost şi răspunsul Departamentului de Stat, că trebuie să le dăm locuri de muncă. E nevoie de un comandant suprem care să transmită foarte clar acest mesaj: dacă devii membru ISIS, dacă vrei să porţi un jihad împotriva Americii, atunci îţi semnezi condamnarea la moarte. Avem nevoie de un preşedinte care să dea dovadă de curajul preşedintelui egiptean, Al-Sisi, un musulman, când a condamnat terorismul islamist.”

Barack Obama, preşedintele SUA, 10 septembrie 2014: „În această seară, când avem un nou guvern în Irak şi după ce am avut consultări cu aliaţii din alte ţări şi cu Congresul nostru, pot să anunţ că America va conduce o coaliţie amplă pentru a contracara această ameninţare teroristă. Obiectivul nostru este clar: vom zdruncina şi, în cele din urmă, vom distruge ISIS, prin intermediul unei strategii antiteroriste susţinute. În primul rând, vom efectua o campanie sistematică de raiduri împotriva acestor terorişti. Mai mult, am spus clar că vom vâna teroriştii care ne ameninţă ţara, indiferent unde s-ar afla ei. Asta înseamnă că nu voi ezita să atac ISIS în Siria, dar şi în Irak. În al doilea rând, vom intensifica sprijinul acordat forţelor de la faţa locului care se luptă cu aceşti terorişti. Şi dincolo de graniţele Irakului, în Siria, am sporit asistenţa militară pentru opoziţia siriană. În al treilea rând, vom continua să ne folosim de dotările noastre în materie de contraterorism pentru a preveni atacuri ale ISIS. Împreună cu partenerii noştri, ne vom intensifica eforturile pentru a opri finanţarea ISIS. Ne vom îmbunătăţi culegerea de informaţii, ne vom întări apărarea, vom contracara ideologia sa nocivă şi vom opri fluxul de luptători străini înspre şi dinspre Orientul Mijlociu. În al patrulea rând, vom continua să oferim asistenţă umanitară civililor nevinovaţi care au fost dislocaţi de această organizaţie teroristă. Aceasta este strategia noastră şi în fiecare dintre aceste patru puncte, Americii i se vor alătura partenerii de coaliţie.”

Politica externă în viziunea republicanilor

Politica externă i-a cam încurcat pe candidaţii la învestitura Partidului Republican, partid acuzat de democraţi că a implicat Statele Unite şi în războiul din Irak, şi în cel din Afganistan. Cu un aer atotştiutor, Donald Trump a intrat în domeniu. Şi a desfiinţat acordul cu Iranul.

Până acum, Donald Trump n-a avut nicio legătură cu politica externă. Acum, se dezlănţuie într-o adevărată tiradă de expert.

Bret Baier, realizator FoxNews: „Acum politică externă. Domnilor candidaţi, poate nu aţi văzut ultimele evoluţii, dar echipa Fox de la Pentagon a aflat că un general iranian de top a mers la Moscova pentru întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin. Este generalul Qassem Suleimani, considerat vinovat pentru moartea a sute de soldaţi americani în Irak şi Afganistan. Vizita sa la Moscova pare să încalce direct rezoluţiile impuse de Consiliul de Securitate al ONU, care nu-i dau voie să iasă din Iran. Domnule Trump, dacă aţi fi fost preşedinte, cum aţi fi reacţionat?

Donald Trump, candidat la alegerile primare republicane: „Aş reacţiona total diferit, la polul opus. Avem un preşedinte care habar nu are. Aş spune că este "incompetent", dar nu o fac pentru că nu este frumos.

Dacă vă uitaţi la acordurile încheiate, la cel nuclear de pildă, cu termene de 24 de ore. Despre sergentul Bergdahl: noi îl primim pe Bergdahl, un trădător, iar ei primesc cinci lideri criminali pe care i-au cerut.

Sunt oameni la Washington care nu ştiu ce fac. Sunt de acord! Despre Iran: negociem un acord, spunem "îl vrem, vrem să ne daţi prizonierii", toate astea, dar nu primim nimic. Le oferim peste 150 de miliarde de dolari. Să vă mai spun ceva: dacă Iranul ar fi cotat la bursă, ar trebui să-l cumpăraţi chiar acum, câştigaţi de patru ori. Acordul cu Iranul este o mizerie. Va duce la distrugerea unor zone întinse ale lumii.”

Şi fostul guvernator de Florida, Jeb Bush, s-a ales cu o întrebare dificilă de politică externă. A fost pus să comenteze decizia de invadare a Irakului din 2003, decizie luată de fratele său, fostul preşedinte George W. Bush.

Megyn Kelly, realizatoare FoxNews: „Familiilor celor care au murit în acel război, care au eliberat acea ţară (Irak, n. red.), şi au îndepărtat o dictatură barbară, ce le-aţi spune astăzi despre războiul fratelui dvs., considerat o greşeală?”

Jeb Bush, fost guvernator de Florida: „Luând în calcul informaţiile de astăzi şi erorile serviciilor şi punând securitatea ca primă prioritate atunci când am invadat, a fost o greşeală. Eu nu m-aş fi băgat. Totuşi, pentru cei care şi-au pierdut viaţa şi familiile care au suferit, ştiu foarte bine situaţia. În calitate de guvernator de Florida, i-am sunat pe toţi. Am vorbit cu toţi la telefon şi le-am spus că mă rog pentru ei, că îmi pasă de ei. A fost foarte greu să faci aşa ceva. Toţi mi-au spus că speră ca şi copiii, soţul sau soţia lor să nu fi murit degeaba. De aceea a fost dificil pentru mine. Iată lecţia pe care ar fi trebuit să o învăţăm din povestea asta: Barack Obama a devenit preşedinte şi a abandonat Irakul. A retras trupele, iar Al Qaida şi-a făcut loc acolo. ISIS a apărut din cauza vidului pe care l-am lăsat noi acolo. Iar acest vid a fost umplut acum de un Califat de mărimea statului Indiana. Ca să-i omagiem pe cei care au murit, trebuie să oprim acordul cu Iranul pentru că, bineînţeles, Iranul are mâinile pătate cu sânge. Trebuie să scoatem ISIS de acolo cu toate mijloacele pe care le avem.”

Scandalurile, trucul lui Donald Trump

Donald Trump face atât de multe gafe, încât apariţia unui nou scandal s-a banalizat. E criticat de toată lumea: de independenţi, democraţi, ba şi de republicanii lui.

Cele mai multe analize ale prestaţiei lui de la dezbaterea republicană au spus-o clar: doar spectacolul e de el, nu are pic de substanţă.

Acum, paradoxul: cu toată avalanşa de gafe, rămâne pe fruntaş în sondaje. Un studiu făcut de NBC News după dezbaterea de acum câteva nopţi îl plasează pe Donald Trump pe primul loc în rândul republicanilor, la distanţă foarte mare de ceilalţi candidaţi.

A fost o surpriză pentru multă lume, mai ales pentru că Trump este ţinta unui val uriaş de critici după ce a s-a plâns că moderatoarea dezbaterii, jurnalista Fox News, Megyn Kelly, a fost nedreaptă cu el. Mai mult, a sugerat că ea a fost prea dură pentru că era... într-o perioadă delicată a lunii. Ca de obicei, Trump spune că nu a greşit cu nimic şi că jurnaliştii l-au interpretat anapoda.

Despre dezbaterile de după dezbatere şi despre felul în care au primit americanii această primă confruntare electorală cu jurnalistul Mădălina Kibler, aflat în Virginia, Statele Unite. 

Revista presei după prima dezbatere

Donald Trump a provocat dezbateri după dezbatere”, observă Wall Street Journal. Trump a reuşit să rămână în centrul atenţiei şi după prima dezbatare din cadrul cursei pentru învestitura republicanilor, iar întrebarea e una singură: va reuşi să-şi menţină poziţia şi în continuare?

Sunt controverse dacă prestaţia lui Donald Trump, conducător de pluton, îi va fi de ajutor sau îi va dăuna. Oricum, un lucru este clar: a reuşit să capteze toată atenţia”, notează Wall Street Journal, care atrage atenţia şi asupra reacţiei democraţilor. Practic, ei jubilează: „Nu putem să lăsăm pe niciunul dintre aceşti candidaţi sau politicile lor să se apropie măcar de Casa Albă”, a scris, într-un mail către simpatizanţi, preşedintele comitetului naţional al Democraţilor.

Ideea dezbaterilor provocate de dezbatarea propriu-zisă este evidenţiată şi în The New York Times, care semnalează reacţiile evidente de dezaprobare după declaraţiile misogine ale lui Trump la adresa moderatoarei de la FoxNews.

„Orice speranţă că Trump, dezvoltator imobiliar şi vedetă de televiziune, va încerca să se reinventeze ca om de stat înţelept sau că ar fi cedat la presiunea întrebărilor grele, s-a evaporat chiar în primele minute ale dezbaterii. (...) Remarcile sale au lăsat impresia că nu are de gând să-şi aleagă cuvintele cu mai mare grijă. După dezbatare, Trump a negat că ar fi insinuat că moderatoarea ar fi la menstruaţie”.

Nici colegii de partid şi nici analiştii nu l-au iertat pe Trump pentru că a insultat femeile. „Mai scutiţi-mă. Vreţi să câştigaţi? Insultaţi 53% din alegători? Este greşit, Domnule Trump”, i-a spus Jeb Bush, unul dintre favoriţii cursei”, relatează The New York Times

Şi presa europeană a disecat prestaţia miliardarului candidat la Casa Albă. Agenţia Reuters observă că „Republicanii s-au îngrămădit pe Trump odată cu lansarea campaniei electorale”.

„Deşi rivali, candidaţii la învestitura Partidului Republican s-au bulucit pe Donald Trump din cauza remarcilor sale sarcastice despre moderatoarea de la FoxNews. Iar miliardarul vedetă dă cu spatele, într-o încercare de a-şi salva campania”.

Publicaţia franceză Le Monde abservă: „Audienţa istorică pentru dezbaterile primare ale republicanilor”, cu referire la cei 24 de milioane de oameni care au urmărit evenimentul de joi noapte. La alegerile trecute, prima dezbatare a adunat o audienţă de numai trei milioane.

Cu titlul „De ce Partidul Republican îl merită pe Donald Trump?”, jurnaliştii spanioli de la El Mundo analizează metamorfoza prin care au trecut liderii formaţiunii.

„Ce se întâmplă cu un partid politic care decenii întregi îşi insulă rivalii, care îşi trasează linia politică pe baza principiului "merită încercat orice" dacă vrei să obţii şi să păstrezi puterea? Care face o paralelă între inamicii săi politici şi inimicii ţării? Răspunsul are două cuvinte: Donald Trump”.

El Mundo mai scrie că Republicanii au trecut de la lideri ce au abolit sclavia şi au luptat cu discriminarea rasială, lideri cu "know-how", la lideri care nu ştiu nimic.

Confruntare cu audiențe record

Prima confruntare a primilor 10 dintre cei 17 candidaţi republicani a avut audienţe record. A fost cea mai urmărită emisiune a postului de televiziune american FoxNews din toate timpurile, dar şi cea mai urmărită primă dezbatare din campania electorală din Statele Unite. Cifrele arată că 24 de milioane de americani s-au uitat la cele două ore de show politic.

Este pentru prima dată în istoria FoxNews când o emisiune care nu are caracter sportiv adună o audienţă aşa de mare. Recordul este cu atât mai impresionant cu cât numărul telespectatorilor este de peste două ori mai mare decât la precedenta astfel de confruntare.

Cea mai urmărită emisiune de la FoxNews fusese cea din 2012, când Barack Obama a fost reales preşedinte al Statelor Unite. Victoria lui Obama a atras atunci 11,8 milioane de telespectatori, faţă de cele 24 de milioane de acum. În plus, a fost şi cea mai vizionată primă confruntare a candidaţilor la alegerile primare ale Partidului Republican din toate timpurile.

Iar cifrele sunt grăitoare pentru interesul publicului pentru asemenea dezbateri. Audienţa a fost de opt ori mai mare decât în 2011, de exemplu.

Surprinzător, dezbatarea a avut o audienţă de peste şase ori mai mare decât una dintre cele mai populare emisiuni de divertisment din Statele Unite, "Daily Show", moderată de Jon Stewart. Ultimul episod a adunat o audienţă de 3,5 milioane de telespectatori. "Doar" 3,5 milioane, prin comparaţie.

Dezbaterea celor 10 candidaţi republicani a provocat interes şi reacţii şi pe reţelele sociale. Pe Facebook, de exemplu, şapte milioane şi jumătate de utilizatori au participat la discuţii, iar Donald Trump a fost candidatul cu cele mai multe menţionări pe Twitter: peste 830 de mii. Tot pe Twitter au fost aşa de mulţi utilizatori care au vrut să vadă dezbatarea încât contul FoxNews s-a blocat de câteva ori.

Showul a avut loc într-o arenă uriaşă din Cleveland, Ohio, cu o capacitate de 20.000 de locuri, din care, inexplicabil, doar cinci mii au fost ocupate. Intrarea a fost liberă, pe baza unei înscrieri prealabile, dar oamenii nu s-au înghesuit să vadă spectacolul politic "pe viu". În mod evident, au preferat să stea acasă şi să se uite la televizor.

Ce aşteaptă telespectatorii de la asemenea emisiuni? Altfel de politicieni, care sunt puşi în altfel de situaţii şi care trebuie să dea piept, în direct, cu rivalii lor politici, fără să se poată eschiva sau să evite răspunsurile. Partidul republican a programat nouă asemenea confruntări până în februarie, următoarea fiind pe 16 septembrie. Democraţii vor avea şase dezbateri, începând din toamnă, între Hillary Clinton şi patru dintre rivalii înscrişi în cursă.

FoxNews a ales doi dintre cei mai buni moderatori ai săi: Bret Baier şi Megyn Kelly, aceasta din urmă cunoscută pentru susţinerea sa deschisă faţă de republicani.

Au fost voci care au spus că moderatoarea de la FoxNews a fost, de fapt, marea câştigătoare a dezbaterii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri