DOSAR INTERNAȚIONAL | Va fi o nouă criză? Marile provocări din 2016, analizate la Davos

Data publicării:
provocarile anului 2016

Există premise care le dau apă la moară pesimiștilor. China, a doua cea mai mare economie a lumii, a intrat cu stângul în 2016. Căderea dramatică și succesivă a burselor a aruncat în aer pieţele internaţionale. La rândul lor, americanii se uită la calendar şi constată că au ieşit de șapte ani din recesiune. Dar, de la Al Doilea Război Mondial încoace, Statele Unite s-au confruntat, în medie, cu câte o recesiune la cinci ani. Aşa că nu sunt puţine vocile care se tem că economia nr. 1 a planetei este în pragul unui nou pas inapoi. Pe urmă, să nu uităm de prăbuşirea preţului petrolului, care a lovit din plin ţări precum Rusia. În Europa, dăm de stagnare economică şi de o Uniune Europeană incapabilă să găsească o soluţie pentru criza refugiaţilor. Şi mai sunt şi conflictele care au paralizat părţi din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii.

Toate acestea pot fi, împreună, ingredientele dezastrului, spun economiştii internaţionali. Au dreptate? Aceasta a fost una dintre marile întrebări ale Forumului Economic de la Davos, reuniunea care a strâns liderii lumii politice și economice și care a analizat marile provocări cu care ne confruntăm în 2016.

Fie că e vorba despre prăbuşirea preţului petrolului, de încetinirea creşterii economice din China sau de slăbiciunile economiilor emergente, provocarea din Davos este să se găsească un drum clar pe care să se meargă. Dacă responsabilii politici eşuează, rămânem cu toţii în frig, fără să vedem ce e în faţa noastră, spunea Richard Quest, vedeta emisiunilor economice de la CNN, în urmă cu o săptămână, într-o transmisiune de la Davos, stațiunea elvețiană care găzduiește, an de an, un celebru, de-acum, forum economic.

Istoria Davos. 45 de ani de tradiție

Cei mai importanţi oameni de pe planetă îşi fac astăzi agenda în funcţie de Forumul de la Davos. O reuniune cu o tradiţie de aproape jumătate de secol, care a pus pe harta lumii această cochetă staţiune de schi din Elveţia.

Davos a început acum 45 de ani la iniţiativa lui Klaus Schwab, profesor de economie la Universitatea din Geneva. Ideea lui era să adune laolaltă cât mai mulţi oameni de afaceri şi experţi în economie care să discute despre competitivitate şi practici de management global.

Dintr-un forum pur economic, Davos s-a transformat, de-a lungul anilor, într-una dintre cele mai mari reuniuni la nivel mondial, care adună lideri politici, experţi din domenii extrem de diverse, oameni de ştiinţă, cercetători, dar şi artişti .

La prima reuniune, cea din 1971, au fost 500 de participanţi. Anul acesta, au fost de cinci ori mai mulţi: 2500. Participanţii au venit din peste 100 de ţări. Printre ei, 40 de şefi de stat şi de guvern, 1500 de importanţi oameni de afaceri, 300 de personalităţi publice, 45 de cercetători de top şi 20 de laureaţi ai premiilor Nobel.

La prima ediţie, au fost mai puţini participanţi, dar au stat mai mult la Davos: două săptămâni. Acum, reuniunea ţine patru zile.

La forumul economic din Elveţia sunt invitaţi şi politicieni din 1974.

De-a lungul timpului, unii dintre ei au făcut, la Davos, anunţuri istorice. În 1989, cancelarul german Helmut Hohl vorbea despre reunificare şi despre căderea Zidului Berlinului. La Davos, Coreea de Nord şi Coreea de Sud au avut prima întâlnire la nivel ministerial. Şi tot în sţaţiunea eleveţiană, ministrul israelian de Externe Shimon Peres şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Yasser Arafat, semnau prima formă a acordului de pace din Gaza.

O singură dată în istoria sa forumul nu a avut loc la Davos, ci la New York. S-a întâmplat în 2002, în semn de solidaritate cu Statele Unite, după atentatele din 11 septembrie 2001.

Astăzi, reuniunea, care presupune o uriaşă mobilizare logistică şi de securitate, aduce economiei Elveţiei venituri de 45 de milioane de dolari.

Ce amenință economia lumii

Anul acesta, la Davos, acolo unde se adună în fiecare an cei mai puternici, cei mai influenți și cei mai bogați oameni ai planetei, o temă dominantă a fost pericolul unei noi crize economice globale. E un context complicat care nu exclude deloc un asemenea scenariu: mersul economiei lumii poate fi dramatic afectat de marile probleme ale momentului, cum ar fi criza refugiaţilor şi ameninţarea terorismului.

2016 nu a început prea încurajator. Să ne uităm la primele două economii ale lumii: China a anunţat cea mai mică creştere economică din ultimul sfert de veac. Iar teama că Statele Unite se apropie de o recesiune este tot mai prezentă, potrivit experţilor citaţi de CNBC.

Dincolo de temeri şi eventuale scenarii, există câteva certitudini: volatilitatea pieţelor, prăbuşirea preţului petrolului, stagnarea economică din Europa, ameninţările teroriste şi criza refugiaţilor - fiecare, un motiv de îngrijorare în comunitatea internaţională.

Acum, marea întrebare a momentului: este lumea în pragul unei noi crize economice? Îngrijorările sunt mari, mărturisesc liderii economici şi politici prezenţi la Forumul Economic de la Davos.

Richard Quest: Unde vă aflaţi dumneavoastră? Acest punct înseamnă că nu sunteţi îngrijorat, iar asta înseamnă că sunteţi foarte îngrijorat.

(gest Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial)

Quest: Sunteţi foarte îngrijorat?

Schwab: Sunt foarte îngrijorat!

Quest: Cât de mult vă îngrijorează 2016?

Bob Dudley, CEO BP: Nu sunt în punctul în care să mă arunc de pe o clădire, dar sunt îngrijorat. Mă îngrijorează preţurile mărfurilor şi consecinţele din punct de vedere geopolitic.

Miliardarul George Sorors e printre cei mai pesimişti: el crede că prăbuşirea economică este inevitabilă şi că ea va fi provocată de China.

Oricum, "îngrijorare" a fost cuvântul cel mai des rostit la Davos, anul acesta.

Pieţele financiare sunt, prin natura lor, volatile. Există îngrijorări. Există probleme mari, mai ales pentru economiile emergente. Preţurile mărfurilor vor rămâne scăzute, există mai puţin capital disponibil şi comerţul este la un nivel mai mic”, a spus Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale.

Când ne uităm la economia europeană, vedem că e mult prea dependentă de sistemul bancar. Economia europeană are nevoie de canale alternative de finanţare”, a subliniat la Davos Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogroup.

Discuţii despre iminenţa unei noi crize există şi în afara Davos-ului.

Nu am niciun dubiu că ne aşteaptă încă o criză economică, fiindcă modelul economic nu a fost schimbat, nici măcar modificat, de la ultima criză financiară”, spune Ann Pettifor, economist britanic, care a prezis criza economică din 2008.

Suntem deja într-o recesiune, pentru simplul motiv că nu am ieşit din recesiunea anterioară”, este de părere Anastasia Nesvetailova, expert în crize economice.

Kevin Spacey, regele Davosului

Riscul unor recesiuni, instabilitatea de pe pieţe, căderea unor monede naţionale nu sunt singurele ameninţări cu care se confruntă lumea în acest an. E loc şi de mari emoţii politice. E vorba, mai ales, de bătălia pentru președinția americană. Despre această luptă a vorbit "regele Davos-ului", cum a fost poreclit actorul american Kevin Spacey, cel care i-a dat viață, în „House of Cards”, personajului Frank Underwood.

Dacă Frank Underwood, politicianul fără scrupule din serialul House of Cards, crede că el este exact ceea ce merită Statele Unite, ce spune actorul care îi dă viaţă despre actuala campania electorală pentru Casa Albă?

Kevin Spacey: „În primul rând, cred că Donald Trump... - scuze, Frank Underwood... Vedeţi? Tocmai mi-a furat din timp aici, fără să facă nimic! Cred că Frank Underwood s-ar uita la acest an în mod special şi l-ar considera la fel de amuzant cum mi se pare şi mie. Partea bună este că, în cele din urmă şi în ciuda unor momente în care am zis "uau, oamenii ăştia chiar sunt nebuni şi se întâmplă lângă nişte lucruri incredibile!", Statele Unite au demonstrat că fac alegerea potrivită, în cele din urmă. Cred că o vom nimeri, până la urmă”.

Celebrul actor american a comparat campania lui Donald Trump cu una din anii '60. Este vorba despre candidatura la prezidenţiale a populistului George Wallce, guvernatorul statului Alabama. care susţinea segregarea rasială.

„A fost interesant şi să urmărim tactici de campanie electorală care nu sunt deloc noi. Multă lume zice "o, nu am mai văzut aşa ceva până acum, un candidat care atacă presa, care spune tot felul de lucruri jignitoare despre multe categorii de oameni şi care se foloseşte de teamă!". În realitate, nu trebuie să mergem mai departe de 1968, la campania lui George Wallace. Este exact acelaşi tip de campanie! Acelaşi tip de campanie! Aşa că am mai trecut prin asta. Cred că nivelul discursului nu e tocmai revelator, ba e chiar puţin deprimant, dacă îţi pasă de politică şi de ideea că oamenii îşi pot reuni forţele şi obţine lucruri minunate. Cred că aşa ceva vedem aici, la Davos”, a mărturisit Kevin Spacey.

Şi, totuşi, când tragi linie, viaţa politică bate filmul?

Kevin Spacey: „Ce ador eu la "House of Cards" e că am vorbit cu politicieni şi unii dintre ei zic "ei bine, serialul tu e o ficţiune şi nimic mai mult, nu e deloc aşa în realitate", în vreme ce alţii spun "e mai aproape de adevăr decât şi-ar dori multă lume să ştie".

Noul star canadian, Justin Trudeau

Unul dintre cele mai comentate momente de la Davos îl are ca personaj principal pe noul premier al Canadei, Justin Trudeau. În vreme ce alţi participanţi de la Forumul Economic au dezbătut politici monetare, liderul canadian a susţinut că, atât timp cât femeile nu au acelaşi loc în economie ca bărbaţii, iar refugiaţii sunt consideraţi o povară, şi nu o resursă, economia lumii are mari probleme.

 - Înţeleg că una dintre priorităţile dumneavoastră a fost să aveţi un cabinet echilibrat ca gen. De ce a fost acest lucru atât de important pentru dumneavoastră? A fost întrebat Trudeau în noiembrie 2015

- Pentru că e 2015, a venit răspunsul lui.

Acestea au fost cele patru cuvinte cu care noul premier al Canadei, Justin Trudeau, a devenit un simbol al eforturilor pentru egalitatea de gen, când a decis să formeze un guvern în care femeile şi bărbaţii aveau reprezentări egale. Două luni mai târziu, Trudeau a demonstrat că faimoasa replică "Pentru că e 2015" nu a fost doar un moment de geniu politic. Prezent la Forumul Economic de la Davos, liderul canadian a ţinut o adevărată pledoarie feministă. Cu exemple din propria-i familie.

Bărbaţii trebuie să fie mult mai implicaţi în această discuţie. Sunt incredibil de mândru să o am ca partener pe soţia mea, Sophie, care este extrem de implicată în problemele femeilor şi fetelor. Gândim la fel din acest punct de vedere, sunt de acord cu ea. Şi am fost foarte atent la felul în care o creştem pe fiica noastră. Dar soţia mea m-a tras deoparte, în urmă cu câteva luni, şi mi-a spus: "Bun, e grozav că eşti implicat şi vrei să o ajuţi pe fiica ta, dar trebuie să depui la fel de multe eforturi şi să le vorbeşti fiilor tăi" - un băiat de 8 ani şi poate cel de 2 ani e încă prea mic - "despre felul în care se raportează la femei şi cum şi ei vor fi feminişti când vor fi mari, la fel ca tatăl lor". Apropo, nu ar trebui să ne temem de cuvântul "feminism". Atât bărbaţii, cât şi femeile ar trebui să poată folosi oricând vor acest cuvânt pentru a se descrie. Dar rolul pe care îl avem, ca bărbaţi, pentru a cere şi ajuta la egalitatea de gen şi la provocarea unei schimbări este foarte, foarte important”, a explicat premierul canadian.

Justin Trudeau a lansat un apel şi pentru un alt fel de schimbare. O altă discuţie despre importanţa diversităţii. Este vorba despre felul în care sunt văzuţi refugiaţii care bat la porţile ţărilor dezvoltate de câţiva ani de zile.

Foarte mulţi dintre voi m-aţi contactat recent şi mi-aţi mulţumit pentru răspunsul plin de compasiune pe care Canada l-a avut ca urmare a crizei refugiaţilor sirieni. Să vă spun ceva: luna trecută, când am întâmpinat primele familii de refugiaţi care au ajuns în Toronto, membrii lor au fost primiţi drept noii canadieni şi drept viitorul economiei Canadei. Diversitatea nu este doar o politică socială sănătoasă. Diversitatea este motorul invenţiei. Generează creativitate, care, la rândul ei, îmbogăţeşte lumea”, consideră Justin Trudeau.

În timp ce ţările europene fac paşi înapoi de la promisiunea de a primi foarte mulţi solicitanţi de azil, Canada îşi intensifică eforturile. Numai în următoarele săptămâni, în această ţară sunt aşteptaţi 13.000 de sirieni. Cam tot atâţia au ajuns deja în Canada de la venirea lui Justin Trudeau la putere

DiCaprio și schimbările climatice

La Davos nu s-a vorbit doar despre politică şi economie. S-a vorbit şi despre schimbările climatice care ameninţă planeta, un alt element care poate complica bunul mers al omenirii.

Iată pledoaria actorului și producătorului Leonardo Di Caprio:

„Recunoaşterea activităţii mele la fundaţie şi a partenerilor noştri din lumea întreagă este o mare onoare.

Luna trecută, la Paris, liderii lumii au semnat un acord istoric, care oferă cadrul pentru reducerea emisiilor de CO2. A fost un prim pas important, dar suntem încă departe de a clama victoria în lupta pentru viitorul nostru şi pentru supravieţuirea planetei. Acordul de la Paris a fost o chemare la acţiune. Acum, ne revine rolul de a continua progresele cu inteligenţă şi un angajament pentru schimbare. Luptăm împreună să protejăm climatul nostru fragil de schimbări ireversibile şi dezastre de proporţii de neimaginat”, a spus „the Revenant”.

De pe scena de la Davos, Leonardo DiCaprio a anunţat că fundaţia sa donează 15 milioane de dolari pentru proiecte de protecţie a mediului înconjurător.

 „Pur şi simplu nu ne permitem să lăsăm lăcomia corporaţiilor din industria de cărbuni, petrol şi gaze să decidă viitorul umanităţii. Aceste companii, care au interese financiare să continue acest sistem distrugător, au negat şi chiar au ascuns dovezile schimbărilor climatice. Este destul! Provocările actuale cer ca fiecare să acţioneze. Ne datorăm asta nouă, dar, mai important, o datorăm generaţiilor viitoare, care contează pe noi toţi. Vă mulţumesc foarte mult pentru această mare onoare”, a rostit DiCaprio pe scenă.

Discursul de la Davos vine după unul similar, rostit la conferinţa privind mediul de la Paris, din decembrie 2015. Acuzaţiile la adresa companiilor petroliere şi a celor din industria extracţiei de gaze şi cărbune i-au adus însă critici din partea unei alte personalităţi, prezente la Forumul din Elveţia. Premierul canadian Justin Trudeau i-a transmis actorului american să își mai dilueze această retorică inflamată, care nu le face deloc bine celor care şi-au pierdut locurile de muncă în domeniile despre care DiCaprio spune că dăunează mediului.

Bono și lupta cu maladiile devastatoare

Pe lista marilor probleme ale lumii intra si maladiile care fac ravagii, mai ales în zonele sărace ale planetei. Lupta impotriva acestora e, de ani de zile, o tema importanta la Davos. A fost și în acest an. A vorbit despre aceasta provocare Bono, solistul trupei U2. A vorbit și a făcut enorm pentru a schimba această stare de fapt!

Pe scena de la Davos, BONO a prezentat bilanţul celor 10 ani de campanie RED, un program caritabil menit să adune bani din ţările bogate pentru ţările sărace în lupta împotriva SIDA şi a malariei. Artistul irlandez a reuşit să obţină implicarea a 65 de mari companii, precum Starbucks, Apple sau Bank of America.

A fost introdus pe scenă chiar de preşedintele Forumului de la Davos.

Klaus Schwab, preşedintele Forumului de la Davos: „Un moment istoric. Priviţi aici: roşu! Sunt aici alături de prietenul meu, pe care îl admir extrem de mult. Sunt bucuros că, împreună cu tine, Bono, acum 10 ani a apărut ideea să facem ceva la Davos, să începem ceva la Davos, ceva la care nimeni nu s-a mai gândit, să salvăm atâtea vieţi în 10 ani, pentru că am adunat 325 de milioane. Te las pe tine, Bono, să ne explici. Aş mai adăuga ceva: să îi urmaţi exemplul, este un model adevărat pentru Davos şi pentru ceea ce vrem să facem. Toţi ştiu că eşti un muzician admirat, care se implică şi contribuie ca lumea să fie mai bună. Asta ai făcut tu, Bono, şi suntem mândri de tine!”.

„Aş vrea să vă amintesc că mulţi au crezut că tu eşti nebun, când le-ai oferit o altă perspectivă oamenilor din creierii munţilor, când ai convins companiile să facă nu doar profit, ci să se şi implice vizibil în rezolvarea problemelor omenirii. Ideea să duci medicamente antivirale în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii a fost o nebunie. Lumea a crezut că suntem nebuni. Eram nebuni, chiar groaznic de nebuni, pentru că locul în care trăieşti decidea dacă supravieţuieşti sau nu. Nu credem că-i o chestie caritabilă, ci mai degrabă că se face dreptate. Şi asta ne-a motivat. Acum 10 ani, doar 700.000 de oameni aveau acces la aceste medicamente. Acum, sunt 15 milioane. RED a deschis calea pentru o dezbatare politică şi astfel am avut acces la bugetele guvernamentale”, a arătat Bono.

Artistul este convins că "lucrurile nu se termină niciodată", lăsând să se înţeleagă că va continua să se implice la fel de activ în proiecte umanitare. Artistul speră că, în acest deceniu, se va împlini şi ţelul campaniei sale, acela de a apărea o generaţie care să nu sufere deloc de SIDA. Bono a mărturisit că îşi datorează succesul faptului că a reuşit să pătrundă în departamentele de marketing din marile companii şi i-a invitat pe scenă pe cei mai importanţi colaboratori, eroii ai campaniei RED, aşa cum i-a numit el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri