Dosar strategic pierdut. Beijingul nu are drepturi istorice în Marea Chinei de Sud

Data publicării:
marea chinei de sud-1

Decizia de ultimă oră a curţii internaţionale va spori presiunea diplomatică asupra Beijingului, în sensul reducerii prezenţei militare a acestuia în regiune.

În acest context, China a reacţionat deja vehement, agenţia oficială de stat, Xinhua, etichetând verdictul drept nul şi gol de conţinut. Totodată, ministrul Apărării de la Beijing a declarat, potrivit presei internaţionale, că trupele sale ar proteja suveranitatea, securitatea, drepturile maritime şi interesele statului.

În afara Filipinelor, de-a lungul timpului tensiunile au marcat şi relaţiile Chinei cu Vietnam, Malaezia, Brunei, Taiwan, în condiţiile aceste din urmă state au respins pretenţiile marelui vecin asupra unor insule şi recifuri din apropierea teritoriilor lor.

Sensibilităţile nu au fost numai regionale. Pe acest fond, contactele dintre China şi America au fost şi ele afectate, în condiţiile în care Beijingul încearcă să îşi extindă controlul nu doar maritim, ci şi aerian în acest teritoriu plin de sensibilităţi locale şi mize comerciale şi de secruitate globale. 

Informaţii detaliate privind escaladarea tensiunilor în Marea Chinei de Sud, mai jos.

*Tensiuni în Marea Chinei de Sud. Nave de război americane, așteptate în regiune

*China declanşează manevre militare de amploare

*Dispută tot mai aprinsă China-SUA. Fost director adjunct CIA: Competiţia din Marea Chinei de Sud, risc de război în viitor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri