Două miliarde de euro pentru limitarea afluxului de imigranți

Data publicării:
refugiati germania getty

Reprezentanţii statelor europene, printre care şi preşedintele Klaus Iohannis, au semnat, în Malta, acordul în care se prevede ajutorarea ţărilor africane cu 2 miliarde de euro, în schimbul unei limitări a numărului migranţilor.

Macky Sall, preşedintele Senegalului: „Vocaţia noastră este să dezvoltăm Africa, nu să trimitem emigranţi în Europa”.

Ţările africane pun, însă, şi condiţii suplimentare: cer ca UE să le garanteze „canale de migraţie legale”, adică accesul la vize turistice, de muncă sau studiu, cerere întâmpinată până acum cu prudenţă de liderii europeni.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă: „Uniunea Europeană lucreză la unele propuneri în acest domeniu şi le va prezenta în următoarele luni. Astăzi ne concentrăm pe stabilirea unei agende comune în toate aspectele, de la combaterea traficanţilor până la misiunile de salvare din deşertul Sahara şI Marea Mediterană”.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană îşi propune să ajute ţările africane care primesc masiv imigranţi de pe propriul continent, precum Sudan, Camerun sau Etiopia. Un acord în acest sens a fost semnat ieri cu Etiopia. Între timp, valul de imigranţi a adus reintroducerea controalelor la graniţele Suediei.

Stefan Loftven, premierul Suediei: „Controlul la graniţe va fi instituit de la ora 12.00. De asemenea, vom introduce controlul documentelor pentru pasagerii feriboturilor, pentru că trebuie să controlăm mai bine cine se află pe aceste ambarcaţiuni. Este o problemă de securitate maritimă, dar şi de primire ordonată a refugiaţilor”.

Apropierea iernii nu îi împiedică pe refugiaţi să se îndrepte spre Balcani şi de aici spre nordul Europei.

Cei mai mulţi dintre cei care trec acum spre Serbia vor să ajungă în Slovenia. Copleşite de numărul mare de refugiaţi, autorităţile de la Ljubliana au început să ridice un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Croaţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri