E. Hurezeanu, despre relația România-Rusia după alegerea lui K. Iohannis:„Când ai o gripă, nu dai examen la canto” 

Data publicării:
HUREZEANU

Emil Hurezeanu a vorbit la Digi24 despre cum se vor schimba relațiile dintre România și Rusia, odată cu alegerea noului președinte Klaus Iohannis.

Deși vecinii noștri au reușit să păstreze relații funcționale cu Rusia, România a rămas rece. „Relațiile României cu Rusia sunt reci, foarte reci. România a avut în ultimul timp, după izbucnirea crizei cu Ucraina, dar cu precedentul de data aceasta foarte real și foarte dureros al Transnistriei și al relațiilor încordate o relație încordată. Bulgaria, Ungaria, Polonia au avut relații funcționale și întreținute, aerisite. Canale de comunicare aerisite. Bunăoară, fostul ministru de Externe al Poloniei era un oaspete primit și la Kiev și la Moscova tocmai pentru că relațiile dintre cele două țări funcționau”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.

Hurezeanu: Nu e momentul resetării relațiilor cu Rusia 

Deși, spune Emil Hurezeanu, aceste relații de funcționare nu există în cazul României, încă nu e momentul resetării lor. „Aici, probabil Iohannis, președintele ales, are dreptate să spună că deocamdată acționăm prin intermediul filtrelor strategice care sunt Uniunea Europeană și SUA. Cei doi emisari ai președintelui Obama n-au pierdut ocazia să-l felicite pe Iohannis și să-i atragă atenția importanței strategice indififerent de ostilitatea lui Băsescu pe care o are România față de America. România are o șansă în acest parteneriat, dar pe termen lung orice Guvern și orice președinte, admițând chiar că tensiunilor nu vor continua sau nu vor escalada într-un conflict militar mai amplu, e de așteptat ca relațiile să funcționeze”, a explicat jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.

Referindu-se la reacția Rusiei după alegerea lui Klaus Iohannis, jurnalistul Emil Hurezeanu a spus că România trebuie să răspundă afirmativ. „România ar putea să răspundă acestui pseudo-optimism comunicat al purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe în care se vorbește de condițiile simple ale unei relații bune între cele două țări. Neamestecul în treburi interne, relațiile avantajoase, avantajele mutuale. Când ai o gripă, ai probleme cu laringele, nu dai examen la canto. E probabil și cazul relațiilor dintre România și Rusia”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri