Efectul Baltimore. Șase polițiști, puși sub acuzare pentru moartea tânărului care a generat revoltele

Data publicării:
baltimore - getty

Anunţul procurorului a fost primit cu entuziasm în Baltimore. La rândul său, preşedintele american Barack Obama a declarat că este momentul să se facă lumină în cazul decesului lui Freddie Gray.

Cu picioarele și încheieturile legate, întins pe podeaua unei dube a poliției, fără centură de siguranță, tânărul de culoare Freddie Gray, a fost rănit „grav”, a anunțat procurorul. Totul a început în dimineața zilei de 12 aprilie, când locotenentul Brian Rice, care patrula pe bicicletă cu încă doi colegi, au un „contact vizual” cu Gray, un tânăr de culoare de 25 de ani care o ia la fugă. Urmărit de doi dintre polițiști, Gray se predă și este întins la sol, cu mâinile încătușate la spate. Spune că are dificultăți de respirație și cere „în zadar” un inhalator. Ulterior, este pus în poziție șezând. Polițiștii găsesc un briceag în buzunarul pantalonilor. Tânărul este culcat din nou pe burtă, cu gambele ridicate, în așteptarea dubei.

La prima oprire a dubei – în care nu i se pusese centura de siguranță, contrar directivelor Poliției din Baltimore – cei trei polițiști care l-au reținut i-au legat încheieturile mâinii cu un material plastic și i-au imobilizat gleznele, după care l-au întins pe podeaua vehiculului, pe burtă, cu capul în față. Polițiștii s-au oprit de mai multe ori pentru a verifica starea deținutului, care, la a treia oprire, a spus de cel puțin două ori că care nevoie de îngrijire medicală. A fost pus în poziție șezând, tot fără centură. La această oprire, echipajul a mai fost întărit cu un polițist.

Ignorând starea fizică a suspectului, polițiștii au mers să mai ia o persoană, reținută în apropiere de alți colegi de-ai lor. În acel moment, l-au găsit pe Freddie Gray zăcând pe podea, fără reacție. I s-a vorbit, dar nu a răspuns.

Odată ajunși la secție, celălalt deținut este scos primul, iar când a venit rândul lui Gray, acesta nu mai respira. Un medic constată apoi că a suferit un stop cardiac și că a fost „rănit grav, potențial letal”. Transportat la spital, a fost operat imediat, dar a decedat o săptămână mai târziu.

Medicul legist din Maryland a ajuns la concluzia că a fost vorba despre un deces cauzat de faptul că tânărului nu i s-a pus centura de siguranță.

©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Procurorul din Baltimore, Marilyn Mosby, a precizat că Freddie Gray, decedat la o săptămână după arestarea sa, a fost victima unei răni grave la nivelul gâtului după ce a fost încătuşat în duba poliţiei. Ea a adăugat că poliţiştii i-au refuzat ajutorul medical, pe care suspectul l-a cerut de cel puţin două ori.

Mandate de arestare au fost emise pe numele a cinci poliţişti vizaţi în acest dosar, dar acuzațiile vizează șase polițiști.

Pe lângă ucidere şi violenţe voluntare, capetele de acuzare includ agresiune şi încarcerare fără un motiv valabil, a anunţat procurorul în cursul unei conferinţe de presă.

Ea a explicat că medicul legist însărcinat cu dosarul lui Gray consideră că rănile de la coloana vertebrală erau cauzate de faptul că, încătuşată, victima nu a putut să se protejeze în timpul căderilor în duba poliţiei.

Freddie Gray nu putea să respire atunci când a fost scos din dubă, a declarat Marylin Mosby.

Mulţimea prezentă a aplaudat-o pe procuroare la finalul intervenţiei sale.

Cei şase poliţişti vizaţi au fost deja suspendaţi, iar justiţia federală a deschis o anchetă.

Decesul lui Freddie Gray a provocat manifestaţii violente începând de luni la Baltimore, unde autorităţile au instituit restricţii de circulaţie pe timp de noapte.

Mii de poliţişti şi membri ai Gărzii Naţionale rămân mobilizaţi pe străzile din Baltimore. Manifestaţii contra violenţei poliţiei au avut loc şi în alte oraşe din Statele Unite. O sută de manifestanţi au fost arestaţi miercuri la New York.

Citiți și:

VIDEO. Povestea „mamei anului”. Toya Graham și-a pălmuit fiul care participa la protestele din Baltimore
Încă o noapte de foc în Baltimore: Mii de manifestanți s-au luptat cu forțele de ordine 
Stare de urgență la Baltimore după moartea unui tânăr în detenție

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri