Elvețienii nu vor să aibă cel mai mare salariu minim din lume. Propunerea, respinsă la referendum

Data publicării:
salariu minim elvetia cu scris

Actualizare: Elveţienii au respins şi propunerea de a cumpăra 22 de avioane de vânătoare Gripen. Iniţiativa Guvernului şi Parlamentului a fost respinsă de peste 53% dintre eleveţienii care s-au prezentat la urne, pe motiv că factura de două miliarde şi jumătate de euro este prea mare, mai ales că modelul ales e doar un proiect .

_______________________________

Un salariu minim de aproape 3.300 de euro lunar, pentru 42 de ore de muncă pe săptămână, pare visul oricărui angajat. Nu şi în Elveţia, însă, unde în acest moment nu există un salariu minim pe economie.

Oamenii par conştienţi că o astfel de măsură va creşte şomajul. În Elveţia, şomajul este un fenomen aproape inexistent, rata era de 3,2 la sută în aprilie.

Elveţienii spun că introducerea unui nivel atât de mare pentru salariul minim i-ar fi afectat pe micii întreprinzători și ar fi dus şi la dispariţia unor locuri de muncă pentru debutanţi sau muncitori necalificaţi, pentru că nimeni nu poate plăti un astfel de salariu lunar pentru un angajat fără specializare.  

În cadrul aceluiaşi scrutin, elveţienii au fost consultaţi cu privire la o propunere a executivului de a cumpăra 22 de avioane de luptă de la Suedia. În acest caz, nu s-a anunţat încă rezultatul votului. În Elveţia, pentru ca o iniţiativă să fie transpusă în lege, trebuie să obţină aprobarea majorităţii populaţiei, dar şi a cantoanelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri