Emil Hurezeanu: Amenințarea cu bomba nucleară ar putea să readucă pacea

Data publicării:
hurezeanu 11.03

Bomba nucleară, pe care o ai în depozite tu, o are și celălalt în silozurile lui, te obligă la non-acțiune”, spune Emil Hurezeanu, care argumentează: „Așa a fost 50 de ani, după apariția ei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și proliferarea ei - după cum bine știm, cine nu are bombă nucleară? Mulți au bombă nucleară, și cei mai mici, au și aventurierii între timp, au și țările mici, țările mari, țările medii. Faptul că America și Rusia s-ar putea reînscrie într-un astfel de dialog ar putea să ducă la pace”, a arătat analistul la Digi24.

„Recursul la acest maxim deterent, care este arma nucleară, face parte din logica confruntării convenționale, hibride, non-lineare, cum se numește mai nou acum, (...) iar America se profilează acum ca principalul adversar antagonic al Federației Ruse. Când intervine o disuasiune nucleară, atunci încetează hazardul războaielor întâmplătoare, al conflictelor mici și nesfârșite”, explică jurnalistul.

Doctrina intimidării nucleare, a echilibrului nuclear, a descurajării pe baze nucleare până acum s-a dovedit că a asigurat pacea. Nimeni nu recurge la război când știe că celălalt are o altă posibilitate – finală și fatală”, a argumentat Emil Hurezeanu.

Rusia vrea să amplaseze arme nucleare în Crimeea

Rusia se pregăteşte să amplaseze rachete nucleare aproape de România. Mai precis, în Crimeea. Este ameninţarea unui diplomat de rang înalt de la Moscova, care consideră o provocare manevrele militare NATO în Marea Neagră, la care participă şi România.

Şase nave de război NATO din România, Canada, Germania, Italia, Bulgaria şi Statele Unite sunt angrenate în exerciţii militare în Marea Neagră. Bazinul pontic a devenit însă dintr-o dată prea mic pentru interese atât de mari.

Forţele armate ruseşti s-au mobilizat, de altfel, în zonele de frontieră, acolo unde desfăşoară manevre militare complexe. În acest context tot mai tensionat, oficialii ruşi ameninţă voalat că vor instala capacităţi nucleare în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia anul trecut. Ceea ce înseamnă că Rusia ar putea avea arme nucleare la doar 300 de kilometri de teritoriul românesc.

„Rusia are dreptul de a deplasa arme nucleare în Crimeea. (...) Nu ştiu dacă sunt arme nucleare acolo, în momentul de faţă. Nu ştiu dacă sunt planuri în acest sens, dar, în principiu, Rusia poate face acest lucru”, a spus Mihail Ulianov, şeful Departamentului Arme din MAE rus.

În replică, NATO a anunţat că va organiza în toamnă cel mai mare exerciţiu militar din ultimii ani.

„În sud, ne pregătim să ţinem, în această toamnă, cele mai mari manevre din ultimii ani, la care sunt aşteptaţi să participe aproximativ 25.000 de soldaţi”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

 Totul, în contextul în care Rusia pare să încalce în continuare tratatele, spun oficialii NATO.

„Pot să confirm că am văzut şi încă vedem prezenţa rusească şi sprijinul puternic pentru separatiştii din estul Ucrainei. Vedem livrarea de echipament, de forţe, instructori. Aşadar, Rusia este încă prezentă în estul Ucrainei”, a spus Jens Stoltenberg.

În acest context, NATO a anunţat dublarea capacităţii forţei de răspuns, de la 13.000 la 30.000 de militari, şi formarea unei forţe de reacţie rapidă, cu alţi 5.000 de militari.

La rândul lor, americanii au inclus în lista sancţiunilor aplicate Moscovei alţi opt separatişti ucraineni şi o bancă rusească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri