Emil Hurezeanu: Într-un fel, Marea Neagră devine un lac ruso-turc

Data publicării:
emil hurezeanu

Erdogan ( preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, n.r.) este în ascensiune. Regimul ăsta are o legitimitate puternică, pentru că baza de masă a acestui partid l-a făcut pe Erdogan din primar al Istanbulului prim-ministru şi apoi preşedinte cu puteri non-protocolare, spre deosebire de preşedinţii anteriori – până la el preşedintele era ales de Parlament şi avea un rol decorativ. El a pus mâna şi pe puterea asta, i-a îndepărtat pe militari, i-a lăsat în pace pe europeni - „Dacă voi nu mă vreţi, nici eu nu vă vreau!” - şi a transformat Turcia, o ţară aproape semi-feudală multă vreme, într-un motor puternic de dezvoltare”, a spus Emil Hurezeanu la Digi24.

„(Turcia are, n.r.) 70 de milioane de oameni, cea mai mare armată din NATO după armata americană, mai mult ca niciodată o platformă strategică de primă importanţă. Dincolo de poziţia ei între Europa şi Asia, sau de paznic al Dardanelelor şi Bosforului, relaţia pe care o are cu Rusia, ca mare ţară NATO , e foarte interesantă”, a mai spus analistul.

Dacă domnul Băsescu ar fi să facă acum o fotografie comentată a situaţiei din Marea Neagă, am putea spune că, într-un fel, Marea Neagră devine un lac ruso-turc. De altfel, acest duopol ruso-turc persistă la Marea Neagră de mai multă vreme. Turcii au relaţii şi cu Putin, şi cu americanii. Sunt în ascensiune, nu-i mai interesează presa liberă”, a completat Emil Hurezeanu.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri