Erdogan: Turcia este sabotată economic

Data publicării:
Political Parties Hold Rallies Ahead Of Turkish Parliamentary Election
Foto: Gulliver/ Getty Images

Președintele Turciei a declarat că inamicii săi politici încearcă să saboteze economia turcă prin speculaţii la bursă, pe piaţa valutară şi cea monetară, după ce nu ar fi reuşit să îl răstoarne de la putere în iulie, relatează News.ro.

Political Parties Hold Rallies Ahead Of Turkish Parliamentary Election
Foto: Gulliver/ Getty Images

„Cineva încercă să ne îngenuncheze ţara prin sabotaj economic, după ce a eşuat să o preia cu tancuri, puşti şi avioane F16 în 15 iulie. Nu este un joc nou şi ne-am obişnuit deja. Mai ales în ultimii trei ani, încearcă în mod constant să folosească crizele economice ca pe un atu", a spus Erdogan. 

Preşedintele Turciei nu a numit pe niciunul dintre cei care ar încerca să saboteze economic ţara, însă i-a acuzat pe unii oameni de afaceri că ar susţine în mod deschis speculaţiile din piaţă.

Erdogan spunecă, în Turcia, cei mai mulţi bani se realizează nu în economia reală, ci în sectorul financiar, unde ar fi folosiţi banii din depozitele populaţiei. 

Lira turcească s-a devalorizat până la cotaţii minime-record săptămâna trecută, după ce Erdogan le-a cerut turcilor să îşi convertească în lire sau în aur economiiile ţinute în valută.

Prin declaraţiile sale, Erdogan a încercat să determine oprirea devalorizării lirei, care a pierdut mai mult decât orice altă monedă emergentă în ultima lună, ceea ce a lovit în încrederea consumatorilor turci şi ar putea afecta creşterea economică.

De la lovitura de stat ratată din luna iulie, Erdogan a încercat să profite de susţinerea populară pentru a transforma regimul politic din Turcia dintr-unul parlamentar într-unul prezidenţial, ce presupune concentrarea puterii în mâinile sale. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri