Erupție vulcanică iminentă în Bali. Mii de oameni și-au părăsit deja locuințele

Data publicării:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
FOTO: Wikipedia

Peste 14.000 de persoane și-au părăsit locuințele în Bali în contextul în care temerile generate de o erupție vulcanică iminentă au crescut tot mai mult în ultimele 24 de ore, după ce autoritățile indoneziene au ridicat alerta oficială la nivel maxim, a anunțat sâmbătă DPA.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
FOTO: Wikipedia

Vineri seară, autoritățile locale au ridicat alerta de erupție emisă după intensificarea activității vulcanului Agung din Bali la nivelul 4 — nivelul maxim — în districtul Karangasem, indicând faptul că erupția ar putea fi iminentă, notează Agerpres.

"Situația este îngrijorătoare și există temeri referitoare la o erupție bruscă", a declarat Gede Suantika, un expert guvernamental în vulcanologie.

Sătenii din apropierea vulcanului au fost transportați cu mai multe camioane spre adăposturi temporare amenajate în interiorul unor clădiri guvernamentale, săli de sport și pe terenuri deschise, a precizat Putu Juli Adnyana, un reprezentant al Centrului pentru situații de urgență, înființat pentru a veni în ajutorul localnicilor.

"Unii au adus cu ei obiecte personale, precum motociclete, saltele și chiar câteva vite", a adăugat același oficial indonezian.

Peste 10.000 de persoane din administrația centrală au fost trimise în teritoriu pentru a coordona acțiunea de evacuare a populației locale, potrivit unor declarații făcute de Sutopo Nugroho, purtător de cuvânt al Autorității Naționale de Administrare a Dezastrelor.

"Obiectivul nostru este în prezent acela de a-i evacua pe rezidenți și de a le furniza necesitățile de bază, precum alimente, apă și condiții sanitare", a adăugat el.

Aproximativ 80.000 de persoane locuiesc în apropiere de vulcanul Agung.

Sutopo Nugroho a spus că insula Bali a rămas totuși o destinație sigură pentru turiști și că aeroporturile locale funcționează în regim normal.

"Guvernul va emite în mod sigur un avertisment în timp util și va furniza informații exacte dacă va exista o amenințare pentru public", a adăugat el.

Vulcanul Agung, ce are o înălțime de 3.030 de metri, a erupt pentru ultima dată în perioada 1963-1964, când a ucis aproximativ 1.500 de persoane.

Acest masiv vulcanic este foarte popular în rândul pasionaților de drumeții montane atât din zonă, cât și din străinătate.

Indonezia se află în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune cunoscută pentru activitatea ei seismică intensă și pentru numeroase erupții vulcanice.

În această țară există aproximativ 130 de vulcani activi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri