Etnici turci, repatriați din Ucraina

Data publicării:
steag turcia flickr-1

Cei mai mulţi dintre primii etnici turci repatriaţi din Ucraina sunt foşti locuitori ai oraşului Slaviansk, unde s-au dat lupte grele între armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi.

„Ne-am ascuns în beci zile întregi, săptămâni. Ne era foame, eram îngrijoraţi, aveam tensiune mare, aveam probleme de inimă. Am păţit foarte multe, dar am supravieţuit”, povestește Alizar Nuriyev, etnic turc din Slaviansk.

Deşi Slaviansk se află sub controlul guvernului de la Kiev de mai bine de un an, oamenii se tem să nu izbucnească iarăşi lupte.

Am trecut prin schimburi de focuri şi bombardamente. A afectat starea psihologică a copiilor. Ne-a afectat pe toţi”, spune Larisa Bagaliyeva, etnic turc din Slaviansk.

Primele două avioane cu etnici turci au decolat ieri de pe aeroportul din Harkov. Guvernul de la Ankara a promis că îi va sprijini cu locuinţe şi cu toate actele necesare pe cei care au lăsat totul în urmă în Ucraina ca să înceapă o viaţă nouă în Turcia.

Ca să fie rezolvată criza umanitară mai repede, aceşti oameni s-au adresat guvernului turc. Guvernul nostru a decis să ajute, dar nu pe toţi, ci doar pe cei care locuiesc în zonele unde au avut loc acţiuni militare”, a declarat Yonet Can Tezel, ambasadorul Turciei în Ucraina.

Peste nouă mii de oameni au murit în Donbas de la începutul războiului civil în aprilie 2014.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri