EXCLUSIV. Ambasadorul Turciei la București, despre poziția țării sale față de Rusia

Data publicării:
koray eras ambasador turc2 facebook ambasada turciei 27 11 2015

Koray Eras, ambasadorul Turciei la Bucureşti: Marți dimineața, două avioane de luptă a căror naționalitate nu a fost identificată au pătruns în spațiul aerian al Turciei în partea de sud a țării.

Autoritățile noastre militare au avertizat de cel puțin zece ori aceste două avioane care erau în spațiul aerian turcesc și li s-a cerut în mod repetat să părăsească teritoriul nostru aerian.

Cu toate că unul dintre avioane a auzit apelul și a părăsit teritoriul, al doilea avion nu a făcut la fel și a continuat să încalce spațiul nostru aerian și s-a întâmplat acest eveniment nefericit. Am spus că așa s-a întâmplat, pentru că este vorba de pierderi de vieți omenești, cu toate acestea este vorba despre un drept al nostru fundamental să ne protejăm granițele și spațiul aerian.

Am făcut apeluri repetate către toată lumea, inclusiv prietenilor noștri ruși să nu încalce sub nicio formă teritoriul sau spațiul nostru, sub nicio formă. Granițele noastre sunt de asemenea granițele NATO, și de data aceasta, după apeluri repetate piloții noștri nu au avut altă soluție în afară de a-și face treaba și misiunea.

Rusia este prietena Turciei, vedem Rusia ca pe un partener real. Istoria ultimilor 25 de ani dovedește acest lucru, avem legături puternice în toate domeniile inclusiv relații umane, energie, economie și orice altceva. Nu vrem să stricăm această relație, nu vrem să creștem tensiunea sub nicio formă.

Facem un apel către toată lumea, inclusiv către conducerea Rusiei să fie prudenți și sperăm că prudența va triumfa în aceste zile importante.

Între timp mulțumim pentru susținere aliaților noștri pentru că toate informațiile care au fost prezentate comunității internaționale au fost confirmate și de aliați.

Acesta nu este un gest intenționat așa cum spun unii lideri ruși, nu a fost premeditat, am împărtășit deja informațiile noastre cu comunitatea internațională

Şi este evident că piloții noștri și-au îndeplinit misiunea și credem că prudența va domina această relație pentru că oamenii au investit mult în ea, mai mult de 20 de ani deja.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri