EXCLUSIV. Ce caută Rusia în Siria. Explicațiile ambasadorului rus la București, Oleg Malginov

Data publicării:
MALGINOV

Digi24: Rusia încearcă să creeze un mini-stat Alawit, controlat de Assad, care să fie transformat într-o bază strategică solidă a Rusiei, în Orientul Mijlociu, după un scenariu care a fost deja folosit în Abhazia, Oseţia de Sud, Republica Doneţk, Transnistria şi aşa mai departe. Este posibil un astfel de scenariu?

Oleg Malginov: Sunt multe teorii. Am auzit şi altele de asemenea, nu doar legate de Rusia, ci şi de alte ţări, referitor la ce vor ei. Am mai spus - şi nu este nimic de ascuns - că pentru noi stabilitatea Siriei şi păstrarea caracterului ei multietnic şi multiconfesional ar fi cea mai bună şi viabilă soluţie. Pentru că în această regiune avem foarte multe contradicţii, care dacă nu sunt manageriate de politicieni înţelepţi, şi prin asta înţeleg persoanele responsabile, pot fi lideri, bătrâni sau aşa mai departe, dacă nu sunt deci dirijate de politicieni înţelepţi, vor distruge întreaga regiune.

Ştim, de exemplu, modelul complex care a fost aplicat în Liban, dar este modelul libanez. Poate funcţiona ceva asemănător în Siria? Nu ştiu. Nu sunt specialist, credeţi-mă. Nu am lucrat niciodată în Orientul Mijlociu. Dar sunt tentative de a vedea cum va fi formula funcţională. Dezintegrarea, aşa cum arată experienţele istorice, nu este întotdeauna soluţia pentru orice. Dimpotrivă, poate chiar să înrăutăţească situaţia şi nu este deloc un scop al nostru.

Preşedintele (n.r. Putin) a spus de multe ori, ministrul de externe al Rusiei a spus de multe ori, vedem un viitor pentru o Sirie unită, democratică, unde drepturile tuturor confesiunilor vor fi respectate, într-o formă instituţională responsabilă. Şi nu vorbim despre cifre.

Bineînţeles, Assad are influenţă şi controlează o parte substanţială a sirienilor şi teritoriului ţării. Este un jucător, în ideea în care poate fi parte a unei soluţii sau parte a începutului unei soluţii. Kurzii vor fi cu siguranţă o parte a soluţiei. Populaţia sunită va fi, în mod necesar, parte a negocierii şi soluţiei, va avea reprezentantul ei, nu ştiu. Dar Statul Islamic nu va fi parte a soluţiei, pentru că ei nu doresc să fie o parte. Ei vor să fie un întreg. Se spune că noi suntem soluţia? Acest lucru nu este posibil.

Interviul integral cu ambasadorul Rusiei va putea fi urmărit sâmbătă, în emisiunea „Pașaport diplomatic”, de la 22.30.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri