EXCLUSIV Un român, în casa lui Alexander Litvinenko. Ce i-a spus spionul rus despre Putin și România

Data publicării:
ziar Alexander Litvinenko Marius Oprea crop

Istoricul Marius Oprea l-a întâlnit pe Alexander Litvinenko în mai 2004, la Londra. Povesteşte că a ajuns să-l cunoască prin intermediul lui Vladimir Bukovsky, un disident antisovietic şi un adversar al preşedintelui Vladimir Putin. Marius Oprea se afla la Cambridge, unde urma să scrie o carte despre comunism cu ajutorul lui Bukovsky.

El mi-a spus: „Marius , ţi-am pregătit o surpriză”. Surpriza era acea întâlnire cu Alexander Litvinenko despre care Vladimir îmi spusese şi mai aflasem şi eu câte ceva. Practic, el este ultimul mare defector din FSB din Occident şi dezvăluirile sale, la vremea respectivă, erau de natură să zguduie încrederea într-o Rusie democratică”, spune istoricul Marius Oprea.

Drumul până la casa lui Alexander Litvinenko a fost plin de peripeţii, a povestit Marius Oprea pentru Digi24.

A ajunge până la el a fost aşa o aventură. Se pare am fost verificat de către contrainformaţiile britanice pentru că, fiind un azilant politic în Marea Britanie - şi nu orice azilant, ci un locotenent colonel al serviciilor secrete ruse -, el se bucura de protecţia serviciilor britanice şi a poliţiei. De la gară am luat un metrou două staţii, după care, chiar de la gura staţiei de metrou, mă aştepta un taxi al cărui număr mi-l dăduse Vladimir Bukovsky pe o foaie de hârtie. M-am urcat în taxi, mi s-a spus „bună seara” şi am fost dus undeva în estul Londrei”, povestește Marius Oprea.

Istoricul Marius Oprea

Întâlnirea cu spionul rus a durat câteva ore. Marius Oprea a înregistrat discuţia:


„Nouă ni se spune că meritul lui Putin este stabilitatea. Minciuni! Este o nebunie să spui că Rusia este astăzi un stat stabil. Ar fi aşa doar dacă are societate civilă, democraţie, preşedinte ales în mod democratic, are o constituţie respectată de toţi cetăţenii. Putin şi apropiaţii lui... apropo, în Rusia nu mai există jurnalism, doar propagandă. Iar maşina de propagandă rusească, aflată sub controlul serviciilor speciale, va introduce în mintea cetăţeanului rus ideea că prăbuşirea URSS a fost rezultatul manipulării de către CIA şi de către serviciile secrete din vest. Ideile de propagandă sunt că trebuie refăcut Imperiul Sovietic şi fostul lagăr socialist. Şi ei, încet-încet prin companiile petroliere preiau puterea, încep să se implice în treburile interne ale statelor vecine: Ucraina, Belarus, Polonia, România şi Bulgaria”, i-a spus Alexander Litvinenko lui Marius Oprea, potrivit înregistrării puse la dispoziţia Digi24.

Aleksander Litvinenko a deţinut poziţii importante în cadrul Serviciului Federal de Securitate. A condus Direcţia a 7-a, cea care se ocupa cu lupta împotriva grupărilor de crimă organizată. Istoricul român povesteşte că motivul pentru care Litvinenko a ajuns să dezerteze a fost strâns legat de implicare serviciilor în acţiuni criminale.

Treptat, acestea se transformaseră dintr-un serviciu de informaţii într-o organizaţie de tip criminal. Într-o organizaţie care completa şi colabora la nivel oficial cu reţele de crimă organizată pe care el era pus, vezi Doamne, să le combată. Aceste descoperiri pe care le făcuse şi le documentase serios au avut darul de a atinge limita”, povestește istoricul român.

Alexander Litvinenko a făcut o conferinţă de presă în care a spus public tot ce descoperise despre activităţile FSB. Potrivit anchetatorilor britanici, spionul rus a fost otrăvit cu poloniu pe 1 noiembrie 2006. Otrava ar fi fost pusă în ceai la ordinul directorului FSB de atunci şi probabil, spun anchetatorii, la îndemnul lui Vladimir Putin.

Ceea ce este evident în legătură cu comportamentul autorităţilor din Federaţia Rusă este că Andrei Lugovoy, cel care l-a otrăvit pe Saha, a ajuns deputat în Duma de Stat şi unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Putin”, subliniază Marius Oprea.

Federaţia Rusă consideră că acuzaţiile britanicilor sunt nefondate şi că dezvăluirile vor face mult rău relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri