Exodul | Controale la graniţele interne ale Schengen. Ungaria îi amenință cu închisoarea pe cei care trec frontiera ilegal

Data publicării:
imigranti refugiati germania getty-1

Dacă nu luăm decizii, va urma haosul. Multe ţări vor face la fel, va fi un efect de domino şi putem să uităm de Schengen cu toate consecinţele pe care acest lucru l-ar aduce pentru Europa. Trebuie să ne mobilizăm, altfel Europa va fi dezbinată”, a spus Jean Asselborn, ministrul de Interne din Luxemburg. Este avertismentul dur al lui Jean Asselborn pentru omologii săi din statele Uniunii Europene, reuniţi de urgenţă la Bruxelles.

Declaraţia sa vine după ce Germania a anunţat, într-un gest fără precedent, că reintroduce controalele la frontiere. La scurt timp, decizia Berlinului a fost urmată de una similară luată de Austria.

Este clar ce înseamnă solidaritatea europeană, ce trebuie fiecare să facă, şi asta într-un interval de timp. Nu avem timp de pierdut”, a spus, la rândul său, Thomas de Maiziere, ministrul de Interne al Germaniei.

„Vom acţiona la fel ca Germania, vom permite accesul refugiaţilor în ţară. Dacă printre aceştia se numără şi persoane care nu îndeplinesc acest criteriu, poliţia le poate extrăda, însă doar pe baza unei justificări. Nu suspendăm dreptul la azil”, a afirmat şi Werner Faymann, cancelarul Austriei.

Slovacia, ţară de tranzit pentru migranţii care vor să ajungă în statele dezvoltate ale Uniunii Europene, a ordonat la rândul ei controale la graniţele cu Ungaria şi Austria. În plus, va trimite 220 de poliţişti suplimentari la aceste frontiere.

Nu este vorba despre controale la graniţă după regulamentul Schengen, ne-am consolidat prezenţa acolo pentru a depista traficanţii de persoane”, a spus Robert Kalinak, ministrul slovac de Interne.

În timp ce Germania, Austria şi Slovacia au trecut la fapte, Olanda încă analizează dacă este cazul sau nu să impună controale la graniţe. Pentru moment, autorităţile se limitează la sporirea securităţii la frontiere.

Presiunea asupra ţării noastre este deja foarte mare. De aceea am anunţat anumite măsuri, nu aceleaşi ca în Germania, dar vom spori misiunile de patrulare în zonele de graniţă pentru a vedea în ce măsură suntem afectaţi şi cum vom acţiona pentru a destructura reţelele de trafic de persoane”, a declarat şi Klaas Dijkhoff, ministrul olandez al Imigraţiei.

Tratatul Schengen nu a fost suspendat niciodată integral de la semnarea lui, în 1985. Singurele situații în care acesta a fost suspendat parţial şi temporar au fost în timpul marilor evenimente sportive şi întâlnirilor internaționale, precum G7, ca o metodă de a preveni eventualele atacuri teroriste.

Ungaria închide punctul de trecere de la granița cu Serbia

Ungaria a închis, în această după-amiază, principalul punct de intrare a imigranţilor în ţară. Vorbim despre cel de la frontiera cu Serbia. Poliţiştii au blocat calea ferată pe care se deplasau zilnic mii de refugiaţi care voiau sa intre în Ungaria. Mai au puţin să termine şi gardul despre care s-a vorbit atât de mult. Dar cea mai radicală măsură intră în vigoare în mai puţin de 5 ore: închiderea graniţelor pentru imigranţi.

Noile reguli care vor intra în vigoare de mâine (n.r. - 15 septembrie) vor întări protecţia frontierelor Ungariei. De mâine (n.r. - 15 septembrie), trecerea ilegală a frontierei nu va fi o contravenţie, ci o infracţiune care va implica închisoare sau expulzare”, a spus Viktor Orban, premierul Ungariei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri