EXODUL. Drama copiilor refugiaţi

Data publicării:
refugiat copil GettyImages 29.08

Valul de refugiaţi din Siria, Irak sau Afganistan a pus pe drumuri şi zeci de mii de copii. Este o călătorie spre vestul Europei pe care chiar şi un adult o suportă cu greu. 

Kate O'Sullivan, reprezentant al unui ONG, spune: Vedem familii şi copii cum sosesc cu bărcile, în miezul nopţii sau ziua. Ei trebuie să meargă peste 70 de kilometri în căldura arzătoare, iar foarte mulţi copii trec prin aceste încercări grele doar pentru a ajunge într-un port, pentru a fi înregistraţi.

Reprezentanţii organizaţiilor umanitare cer statelor europene să acţioneze pentru protejarea copiilor care suferă de foame şi dorm sub cerul liber, pe câmpuri sau prin parcuri. Situaţia este extrem de dificilă pe insulele greceşti, unde ajung zilnic mii de oameni disperaţi.

Kate O'Sullivan, reprezentant al unui ONG: Vedem, de asemenea, multe familii şi copii care dorm în parcuri sau pe marginile drumurilor. Chiar şi în taberele de refugiaţi din trei insule diferite, ei au acces dificil la apă, mâncare sau îngrijire medicală.

Copiii sunt cei mai expuşi bolilor şi sunt primii care riscă să moară în timpul lungii călătorii a refugiaţilor prin Europa. Printre cei 71 de refugiaţi găsiţi morţi pe o autostradă în Austria se aflau şi patru copii, cu vârste între doi şi nouă ani. Iar cei trei copii din duba condusă de un român, tot în Austria, sunt internaţi în stare gravă la spital.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri