EXODUL REFUGIAȚILOR. Gardul din Ungaria, gata în două zile

Data publicării:
refugiati trec gardul ungaria GettyImages-485914830

Sătui să aştepte în tabăra de la Roszke, mii de refugiaţi au trecut de cordoanele de poliţişti. Au fost, însă, întorşi din drum. Odată încheiate formalităţile de înregistrare, ei sunt trimişi mai departe, spre taberele de la Szeged şi Debrecen sau spre Budapesta.

Noaptea trecută, au fost violențe în tabăra de la Roszke. Potrivit unor jurnaliști maghiari, au fost sute de refugiați care nu au mai avut răbdare să stea la cozi pentru a fi transportați spre centrele de înregistrare. Ei s-au încăierat cu jandarmii și potrivit unor martori, unii refugiați au reușit să fugă din tabăra de campare de la Roszke și au luat-o către Szeged, dar în cele din urmă polițiștii au reușit să-i întoarcă din drum.

În tabăra de la Roszke refugiații primesc hrană, apă, haine, încălțăminte, au parte chiar și de internet gratuit, transmite Yvette Mîrza, trimisul special Digi24 în Ungaria. Reprezentanți ai Crucii Roșii spun că la Roszke au fost tratate în ultima săptămână în jur de 7.000-8.000 de persoane. Majoritatea au venit cu tăieturi la picioare, s-au lovit la picioare pe lungul drum parcurs. De asemenea, două femei au născut în tabăra de la Roszke. Ele au fost trimise la spital, iar bebelușii sunt în stare bună. Au fost în tabăra de la Roszke și copii care sufereau de diaree. La rândul lor, aceștia au fost tratați.

În urma tuturor acestor oameni rămân mormane de gunoaie. Autorităţile maghiare curăţă tabăra o dată la câteva zile.

Yvette Mîrza, trimis special Digi24 în Ungaria: „Tabăra de la Roszke a ajuns la propriu o groapă de gunoi. Sunt zeci de corturi pe care le vedeţi în spatele meu şi exact lângă sunt tone de gunoaie aruncate”.

Impresionaţi de greutăţile pe care le întâmpină refugiaţii, zeci de voluntari încearcă să-i ajute cum pot.

„Sunt mulţi copii mici, unii au două luni...aici s-au născut trei copii şi mai sunt şi multe femei însărcinate”, explică un voluntar.

Refugiaţii primesc ajutor şi în gările din Budapesta, unde se urcă în trenurile care-i duc în Occident. Un tânăr britanic studiază în România şi a venit în Gara de Est din Budapesta, unde îi ajută cum poate pe refugiaţi.

Tom Young, voluntar: „E greu să pleci odată ce ajungi aici, fiindcă îţi dai seama cât de importantă e prezenţa ta. (...) E un sentiment plăcut să-i vezi pe aceşti oameni că pot pleca mai departe, e ca o eliberare, cred că se simt pentru prima oară în siguranţă”.

Pentru cei mai mulţi, Germania este ţinta finală a călătoriei.

Situaţia nu este, însă, cu mult mai bună pentru cei care ajung în vestul Europei. În Germania mulţi oameni dorm prin gări, de unde vor să ia trenuri care să-i ducă spre alte oraşe europene. Autorităţile din Bavaria au cerut ajutorul celorlalte state federale pentru că nu mai au unde să găzduiască miile de refugiaţi.

Sunt însă şi unii care vor să ajungă în alte ţări.

„În Germania sunt foarte mulţi refugiaţi, toţi aceşti oameni merg acolo. Aşa că eu vreau să ajung în Olanda sau în oricare altă ţară în care nu sunt aşa mulţi refugiaţi”, spune unul dintre refugiați.

Mii de refugiaţi continuă să ajungă în tabăra de la Roszke, iar sâmbătă s-a înregistrat un nou record - patru mii de oameni au ajuns acolo. Ei încearcă că profite, astfel, de aceste zile, pentru că săptămâna viitoare, gardul de protecţie de la graniţă va fi terminat. Autorităţile ameninţă cu arestări în cazul în care vor mai fi refugiaţi care vor trece ilegal frontiera.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...