EXODUL REFUGIAȚILOR. Ungaria ar putea institui starea de criză

Data publicării:
IMIGRANTI SITUATIE LA ZI UNGARIA GETTY

Actualizare 17:10. Ungaria ar putea institui, de săptămâna viitoare, starea de criză din cauza migrației în masă. Șeful de cabinet al lui Viktor Orban a declarat în această după-amiază că Ministerul de Interne lucrează la această declarație care ar putea să intre în vigoare de pe 15 septembrie. 

Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria, transmite că această „stare de criză” este o categorie juridică introdusă recent de autoritățile de la Budapesta. Această stare dă posibilitatea unor măsuri speciale. Astfel, și Armata poate contribui la procesarea cererilor venite din partea migranților ilegali.

Armata și Poliția pot folosi gloanțele de cauciuc și grenade lacrimogene pentru oprirea intrării masive a migranților ilegali în Ungaria.

De asemenea, pot fi închise anumite zone pentru a preveni răspândirea epidemiilor.

În plus, legea prevede că această situație de criză nu poate exista pentru o perioadă mai mare de șase luni.   


Decizia a fost luată de premierul Viktor Orban. Pentru asta are însă nevoie de aprobarea Parlamentului, dar nu se întrevăd probleme, din moment ce premierul dispune de o majoritatea confortabilă. Decizia Parlamentului în acest sens ar putea fi luată săptămâna viitoare.

Anunţul vine după ce la Roske, punctul de trecere a graniţei dintre Serbia şi Ungaria, sute de refugiaţi au rupt din nou cordonul de poliţişti, în încercarea de a-şi continua pe jos drumul către Budapesta. Oamenii au ajuns în mijlocul unei autostrăzi, care a fost închisă temporar, din motive de siguranţă.

Asaltul refugiaţilor i-a luat prin surprindere pe poliţiştii maghiari. Singura măsură pe care au luat-o autorităţile a fost să închidă pentru aproximativ o oră autostrada, pentru a nu-i pune în pericol pe imigranţi.

După ce au parcurs aproximativ un kilometru şi jumătate din tabăra în care au stat, refugiaţii au ajuns la o intersecţie şi s-au revoltat în momentul în care poliţia a vrut să-i redirecţioneze spre un centru de înregistrare.

Refugiaţii au fost obligaţi până la urmă de poliţişti să meargă într-un alt centru de primire, pentru a fi înregistraţi.

Vor doar să treacă prin Ungaria, dar frontierele sunt închise, poliţia îi opreşte. Dar ei nu vor să stea aici, guvernul nu vrea ca ei să stea aici şi nici ei nu vor să stea aici. Aşadar, ei vor să coopereze şi să fie lăsaţi să plece spre Germania”, a încercat să explice un purtător de cuvânt al refugiaților.

Un refugiat sirian a reuşit să filmeze în interiorul taberei de la Roszke, acolo unde oamenii se plâng că nu se poate sta din cauza mizeriei. Imaginile o confirmă, gunoaiele sunt împrăştiate peste tot: „Părăsesc tabăra! E oribil înăuntru. E mizerie și copiii nu pot mânca nimic din cauza mizeriei. Nu sunt locuri unde să dormi decât pe jos și miroase urât. Uită-te la mine. E foarte murdar acolo înăuntru. Sunt insecte”.

În această dimineață, a început să plouă la Roszke și e frig. În tabără e liniște, iar autoritățile au început să-i transporte pe imigranți către centrul de înregistrare, transmite trimisul special Digi24, Dan Codre:

Între timp, valul de imigranţi spre Ungaria pare să nu se oprească.

Reporterii CNN au surprins momentul în care o barcă gonflabilă plină cu refugiaţi pleacă de pe malul turcesc spre insula grecească Lesbos. În imagini se vede cum refugiaţii, echipați cu veste de salvare, sunt înghesuiţi pe barcă şi sunt împinşi în larg de câţiva oameni, care par a fi traficanţi. După câteva secunde, un alt om, care pare să fi fost cârmaciul, sare din barcă şi înoată spre malul turc. Barca cu refugiaţi se învârte de câteva ori în cerc, până când cei rămaşi în ambarcaţiune învaţă să o conducă. Apoi, vasul se îndreaptă spre prima bucată de pământ din Europa, adică insula grecească Lesbos.

Pentru mulţi turci, transportul imigranţilor este o afacere înfloritoare.

Ivan Watson, corespondent CNN: „Trecerea spre Grecia, pe mare este o afacere importantă aici. La cafenele se vând veste de salvare, pentru ca sirienii să le probeze în plină stradă, în timp ce aşteaptă să plece în călătoria peste mare”

Imaginile televiziunilor străine nu sunt pe placul patronilor turci. Potrivit CNN, tot mai mulţi refugiaţi sunt pregătiţi să plece din Turcia, spre Europa. La Izmir, pe coasta turcească a Mării Egee, sute de oameni sunt adunaţi în port, gata să se îmbarce pe vasele traficanţilor.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri