EXODUL REFUGIAȚILOR. Uniunea Europeană va recurge la forță militară împotriva traficanților din Mediterana

Data publicării:
forta navala ue in mediterana - eunavfor

FOTO: eunavfor.eu

Forțele navale europene vor putea face și la arestări, dar există o condiție: să nu intre în apele teritoriale ale Libiei.

Luni, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor de interne, cele 28 de state membre vor spune că sunt întrunite condițiile pentru a trece la faza a doua, în apele internaționale, a operațiunii EU Navfor Med, lansate de la sfârșitul lunii iunie în Mediterana.

Până în prezent, operațiunea – la care participă patru nave și 1.000 de oameni – se limita la monitorizarea din apele internaționale a rețelelor de traficanți care trimit, zilnic, de pe coastele libiene către Italia ambarcațiuni improvizate încărcate cu imigranți. Forța navală a UE a participat, de asemenea, la mai multe operațiuni care au permis salvarea a circa 1.500 de persoane.

Potrivit ONU, de la începutul anului, 121.000 de imigranți au venit în Italia la bordul acestor ambarcațiuni improvizate plecate din Libia.

44 de imigranți subsaharieni au fost salvați în această dimineață de Garda Civila navală din Spania. Imigranții erau înghesuiți într-o barcă pneumatică și pluteau în derivă în Marea Mediterană în apropierea insulei Alboran. Printre cei 44 de imigranți se aflau și cateva femei cu copii cu vârsta de sub un an. Aceștia au fost primii urcați la bordul unei nave a Gărzii Civile, restul fiind și ei ulterior transportați către un centru de refugiați din Almeria. Numărul imigranților care aleg calea traversării Mării Mediterane este din ce în ce mai mare, apropierea iernii și schimbarea condițiilor meteo grăbindu-i pe aceștia în tentativa de a ajunge în Uniunea Europeană, transmite corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălțoiu.

Mai multe naufragii tragice au șocat opinia publică în ultimul an. În aprilie, 800 de oameni și-au pierdut viața într-un asemenea accident, ceea ce i-a determinat pe europeni să lanseze operațiunea EU Navfor Med. Scopul ei era să contracareze „modelul de business al călăuzelor”.

Pentru ca forța din Mediterana să fie mai eficientă ar mai avea nevoie de șapte fregate, unele având la bord echipament medical, precum și de elicoptere, submarine și drone.

EU Navfor Med se bazează cu precădere pe forțe speciale - comandouri ale marinei - pentru a aborda cu forța ambarcațiunile călăuzelor, o tactică folosită adesea în operațiunile împotriva narcotraficanților.

Reprezentanți ai celor 28 de țări UE se vor reuni miercuri pentru a face o evaluare a contribuțiilor pe care le are fiecare țară, în oameni și echipament.

Pentru lansarea celei de-a doua faze a operațiunii este nevoie, însă, ca UE să adopte o serie de reglementări juridice. De pildă, este deja prevăzut ca suspecții să fie predați autorităților judiciare italiene. Imigranții salvați vor fi duși, de asemenea, în Italia.

Însă, în absența unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care să autorizeze folosirea forței în apele teritoriale ale Libiei, europenii nu vor putea să se apropie la mai puțin de 12 mile marine de coastă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri