Expert american: Noua conductă pentru exportul gazelor ruseşti este o greşeală

Data publicării:
north stream 2

Tot ce trebuie să faci este să te uiţi la hartă şi vei vedea ţările care se învecinează, la Marea Neagră. Marea Neagră nu trebuie să fie lacul cuiva. Marea Neagră nu trebuie să fie un lac rusesc sau un lac NATO, ci trebuie să fie un lac pe care să-l împartă toate ţările vecine, dar şi ţările care au acces prin strâmtoarea Bosfor şi prin alte rute de acces. Cred că atunci când vorbim de securitate în zona Mării Negre, securitatea energetică este critică pentru toate ţările vecine”, spune Richard Morningstar, fost ambasador al SUA la UE şi reprezentant special pentru energie.

Fostul ambasador al Statelor Unite consideră că România ar putea juca un rol esenţial în a asigura independenţa energetică a Republicii Moldova.

România are gaz, are petrol, are combustibili bio, dezvoltă energii regenerabile. România poate să aibă o contribuţie majoră cu privire la interconectivitatea cu alte ţări. Ar face mult mai uşor transportul de gaze şi ar putea ajuta la crearea unor alternative pentru alte ţări din regiune Este foarte important că România, printr-o interconectare, trimite gaz în Moldova. Moldova este într-o situaţie foarte vulnerabilă prin dependenţa totală faţă de gazul rusesc care duce la o presiune politică rusească”, explică Richard Morningstar.

Acesta mai spune şi că că ţările din vestul Europei au interese diferite faţă de cele din est, iar vocea acestora din urmă ar trebui să fie mai puternică.

Având în vedere vulnerabilităţile pe care le au unele ţări din această regiune este important ca statele membre să lucreze împreună pentru a atrage atenţia Buxelles-ului”, susţine Richard Morningstar.

Richard Mornigstar nu este de acord cu construirea unei conducte prin care, după 2019, Rusia să livreze gaze Germaniei pe o nouă rută, care nu va trece prin Ucraina şi care va dubla actuala capacitate de export a gazelor ruseşti.

Nu poţi separa problemele comerciale de cele politice. Mie mi se pare că, având în vedere problema ocupării Crimeei de către Rusia şi activitaţile din estul Ucrainei, după tot ce se întâmplă, ar fi un semnal politic prost pentru a aproba proiectul Nord Stream 2 în acelaşi timp cu deciziile luate de Rusia. Cred că ar fi o greşeală, acea conducă nu este necesară”, spune expertul american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri